Sałatka ogórkowa z miętą

Ogórki można przyrządzać na różne sposoby i mam już kilka sprawdzonych przepisów na ciekawe sałatki z ich wykorzystaniem. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę ogórkową z miętą, która jest bardzo prosta w wykonaniu, a niezwykle orzeźwiająca w smaku. Polecam 🙂

Ze świeżych ogórków polecam mizerię w koreańskim wydaniu – przepis tutaj<klik>. Pyszne również są: sałatka z soczewicy i ogórków – przepis tutaj<klik>, pikantna sałatka z ogórków – przepis tutaj<klik>, a dla ochłodny pyszny jest  chłodnik – przepis tutaj<klik> 🙂 . 

Składniki:
  • 400 -500 g schłodzonych ogórków zielonych
  • 1 łyżeczka soli

Sos/dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść listków świeżej mięty (ewentualnie suszonej, ale polecam świeżą)
  • kilka gałązek szczypiorku
  • pieprz mielony do smaku
Wykonanie:

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki, a następnie wrzucamy do większego naczynia, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.

Po upływie tego czasu przekładamy ogórki na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedzamy.

Listki mięty i szczypiorek drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W dużym naczyniu umieszczamy odcedzone ogórki, polewamy oliwą i olejem, dodajemy posiekany czosnek i miętę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy czarnym pieprzem do smaku.

Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *