Herbata z bazylii – zdrowy napój nie tylko na upały :)

Bazylia pewnie większości z nas kojarzy się z pysznym i aromatycznym pomidorowym sosem 😉 Ale okazuje się, że z bazylii można zaparzyć smakowitą i zdrową herbatę! Otóż m.in. bazylia obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. (Więcej informacji o leczniczych właściwościach bazylii można znaleźć tutaj .) A w letnie upały podana z lodem i cytryną skutecznie chłodzi! Polecam 🙂

Edit: Ostatnio na targu warzywnym udało mi się spotkać czerwoną bazylię – ma ona ciemnoczerwone troszkę „poszarpane” listki i nieco mocniejszy zapach. Poniżej zdjęcie czerwonej bazylii i „zwykłej” zielonej dla porównania.

Dodatkowo, zaparzona herbatka z czerwonej bazylii ma ciekawy ciemny kolor, a gdy dodamy do niej cytryny to zmienia go na różowy!! 🙂

Składniki:

  • 10 listków bazylii
  • 500 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (lub do smaku)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do smaku)
  • kostki lodu do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do szklanego czajnika lub żaroodpornego naczynia wrzucamy umyte listki bazylii i zalewamy wrzątkiem.

Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie, przelewamy herbatę do szklanek i słodzimy do smaku. Podajemy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Latem, podana z kostkami lodu wspaniale schłodzi 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *