Kiszone buraki czerwone

Buraki czerwone uwielbiamy pod każdą postacią i tym razem przedstawiam recepturę na ich kiszoną wersję. Wystarczy buraki ugotować, obrać, zalać odpowiednią miksturą i poczekać aż natura zrobi swoje 🙂 A potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! 🙂

Składniki:
  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 1/4 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione świeże zioła po kilka gałązek: pietruszka, koperek, kolendra (według uznania)
Wykonanie:

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy na niezbyt grube plasterki.

Do wyparzonego wrzątkiem słoja lub innego naczynia wkładamy pokrojone ugotowane buraki, jabłko pokrojone w grube plastry, czosnek i przyprawy oraz świeże zioła.

W większym garnku mieszamy wodę, sól, cukier i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie, zalewamy buraki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 7-10 dni (w zależności od temperatury otoczenia) aż buraki będą smakowicie ukiszone.

Podajemy jako przystawkę do obiadu lub imprezową zakąskę 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *