Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana

Baba ghanoush to popularne danie kuchni arabskiej. Podstawowymi składnikami są miąższ z bakłażana i pasta sezamowa tahini smakowicie doprawione. Idealna pasta do pieczywa albo pyszny dip do warzyw czy chipsów na imprezę. Polecam 🙂

Składniki:
  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • szczypta mielonej papryki chilli (lub do smaku)
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.

Umyte i osuszone bakłażany nakłuwamy nożem, żeby ciepło łatwiej dotarło do wnętrza.

Kładziemy je w nagrzanym piekarniku na kratce, a poniżej umieszczamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, aby na nią skapywał sok z bakłażanów.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 30-40 minut aż będą mocno pomarszczone – znak, że wnętrze dobrze się upiekło.

Po upieczeniu bakłażany studzimy, usuwamy skórkę, a środek przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Jeśli wolicie mieć idealnie gładką masę (i lubicie zmywać 😉 ), to można zmiksować w blenderze.

Dodajemy obrany i starty na tarce czosnek, tahini, olej i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podobnie jak mieloną papryką chilli.

Podajemy z ulubionym pieczywem, chrupiącymi warzywami lub chipsami typu tortilla albo z domowymi.

Praktyczna rada:

Na szybko można zrobić takie samemu domu krojąc tortille do wrapów na kawałki (nasze ulubione są trójkąty 🙂 ) i “smażymy” bez oleju na rozgrzanej patelni aż będą pięknie rumiane i chrupiące.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *