Home Zupy Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

2 komentarze

Kremowa zupa z dyni to obowiązkowa potrawa w sezonie jesiennym 🙂 Super rozgrzewa i pysznie smakuje, także najmłodszym. A poprzez zdrowe dodatki jak prażone pestki dyni lub ciecierzycy można dodatkowo wzbogacić smak i wartości odżywcze. Polecam!

kremowa zupa z dyni

kremowa zupa z dyni

Składniki:
  • 1 kg dyni (ja używam hokkaido)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka cienkich plasterków imbiru w korzeniu (opcjonalnie)
  • 2 marchewki (około 250 g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 szklanki (960 ml) wody
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
    • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    • pieprz czarny mielony (do smaku)
    • sólo himalajska (do smaku)
  • 1 łyżka (5 ml) oleju do smażenia
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki

Dodatkowo:

  • pestki z dyni lub ugotowana ciecierzyca
  • płatki chilli (dla dorosłych, do smaku)

lub

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a imbir drobniutko siekamy. Obrane marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli.

Następnie, dodajemy przyprawy, ziemniaki, marchewki i dynię, zalewamy wodą i gotujemy bez przykrycia aż marchewka będzie miękka.

Dodajemy mleko kokosowe gotujemy przez kilka minut. Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy. I kremowa zupa z dyni gotowa 🙂

Podajemy z pestkami z dyni uprażonymi na suchej patelni lub ciecierzycą według z tego przepisu . Dorosłym koniecznie polecam dodać płatki chilli – dodają wymiaru.

Fanom dyni polecam również zupę dyniową z soczewicą, kluski gnocchi z dynią, zupę curry z dynią

Na deser polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl pomarańczowo-dyniowy, tartę dyniową pumpkim pie, owsiane ciastka z dynią, jabłkowo-dyniowe muffinki.

Do kanapek polecam humus z dynią.

Smacznego!


•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Ania 26 września, 2018 - 1:27 pm

Zupka wychodzi przepyszna !?

Reply
Lamarida 26 września, 2018 - 2:09 pm

Cieszę się ? Smacznego!

Reply

Skomentuj Ania Cancel Reply

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.