Francuskie roladki z pizzy – ślimaki pizzowe

Francuskie roladki z pizzy to bardzo prosty pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Niby mają typowe nadzienie pizzy, ale jednak wyglądają zupełnie inaczej i ciekawiej 🙂 Polecam te ślimaki pizzowe na świąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości!

Składniki:

Ciasto:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Sos:

  • przecier pomidorowy (mały słoiczek, około 140 g)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół toskańskich lub prowansalskich

Nadzienie:

  • wegański ser żółty starty na dużych oczkach (ja używam Violife)
  • oliwki bez pestek
  • 1 duża pieczarka
  • świeża bazylia
Wykonanie:

Gotowe świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało 🙂

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

W niewielkiej miseczce mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki.

Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowa matą. Smarujemy sosem, układamy pokrojoną pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem.

Ciasno zawijamy ciasto wzdłuż długiego boku i kroimy na około 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonowa matą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut albo do momentu aż ślimaki pizzowe będą złociście zarumienione.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *