Humus z grillowaną papryką

Humus, czyli dip z ciecierzycy i pasty tahini można przyrządzać na różne sposoby: klasyczny, z aquafabą  zamiast z olejem albo z dodatkiem dyni. Ale warto spróbować również humusu z grillowaną papryką, która dodaje ciekawego twista. Polecam 🙂

Składniki: 
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 2 papryki grillowane ze słoika
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz kajeński lub mielona papryka chilli (do smaku)
Wykonanie:

Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Warto zachować wodę z gotowania cieciorki czy z puszki, tzw. aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub baklawy.

Do blendera wrzucamy do blendera odcedzoną ciecierzycę i papryki grillowane, dodajemy tahini, obrany czosnek, przyprawy, sok z cytryny i miksujemy. Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku.

Humus z grillowaną papryką podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami z dynią lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami.

Smacznego!

2 myśli na temat “Humus z grillowaną papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *