Home Pasty/Dipy Humus z grillowaną papryką

Humus z grillowaną papryką

2 komentarze

Humus, czyli dip z ciecierzycy i pasty tahini można przyrządzać na różne sposoby: klasyczny, z aquafabą  zamiast z olejem albo z dodatkiem dyni. Ale warto spróbować również humusu z grillowaną papryką, która dodaje ciekawego twista. Polecam 🙂

Składniki: 
  • 2 szklanki (480 ml) ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 2 papryki grillowane ze słoika
  • 2 łyżki (30 ml) pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) wędzonej papryki w proszku
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz kajeński lub mielona papryka chilli (do smaku)
Wykonanie:

Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Warto zachować wodę z gotowania cieciorki czy z puszki, tzw. aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub baklawy.

Do blendera wrzucamy do blendera odcedzoną ciecierzycę i papryki grillowane, dodajemy tahini, obrany czosnek, przyprawy, sok z cytryny i miksujemy. Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku.

Podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami , warzywami, nachosami lub ulubionym pieczywem np. chlebem z garnka albo chlebem gryczanym. Ta pasta z ciecierzycy idealnie nadaje się do roladek z tortilli, wypełnienia francuskiej przekąski, ogórkowej przekąski. Warto też wypróbować humus z tymi domowymi tortillami albo z bułeczkami z chrupiąca skórką.

Polecam również humus z aquafabą, humus z dynią, humus klasyczny, pastę buraczkową, muhammarę, pastę ze słonecznika z curry.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Kasia 10 grudnia, 2018 - 9:08 am

O, moje smaki!
Papryka pasuje idealnie do hommosu.
[Tyle, że ja z lenistwa raczej gotowe pudełeczka kupuję 😉 ]

Reply
Jarosław 11 grudnia, 2018 - 12:22 pm

Właśnie takiego przepisu szukałem. Chętnie spróbuję 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.