Humus, czyli dip z ciecierzycy i pasty tahini można przyrządzać na różne sposoby: klasyczny, z aquafabą zamiast z olejem albo z dodatkiem dyni. Ale warto spróbować również humusu z grillowaną papryką, która dodaje ciekawego twista. Polecam 🙂
Polecam również humus z aquafabą, humus z dynią, humus klasyczny, pastę buraczkową, muhammarę, pastę ze słonecznika z curry.
Składniki:
- 2 szklanki (480 ml) ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 2 papryki grillowane ze słoika
- 2 łyżki (30 ml) pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) wędzonej papryki w proszku
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- pieprz kajeński lub mielona papryka chilli (do smaku)
Wykonanie:
Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Warto zachować wodę z gotowania cieciorki czy z puszki, tzw. aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub baklawy.
Do blendera wrzucamy do blendera odcedzoną ciecierzycę i papryki grillowane, dodajemy tahini, obrany czosnek, przyprawy, sok z cytryny i miksujemy. Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku.
Humus z grillowaną papryką podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami z dynią lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
O, moje smaki!
Papryka pasuje idealnie do hommosu.
[Tyle, że ja z lenistwa raczej gotowe pudełeczka kupuję 😉 ]
Właśnie takiego przepisu szukałem. Chętnie spróbuję 🙂