Humus z grillowaną papryką

Humus, czyli dip z ciecierzycy i pasty tahini można przyrządzać na różne sposoby: klasyczny, z aquafabą  zamiast z olejem albo z dodatkiem dyni. Ale warto spróbować również humusu z grillowaną papryką, która dodaje ciekawego twista. Polecam 🙂

Polecam również humus z aquafabą, humus z dynią, humus klasyczny, pastę buraczkową, muhammarę, pastę ze słonecznika z curry.

Składniki: 
  • 2 szklanki (480 ml) ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 2 papryki grillowane ze słoika
  • 2 łyżki (30 ml) pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) wędzonej papryki w proszku
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz kajeński lub mielona papryka chilli (do smaku)
Wykonanie:

Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Warto zachować wodę z gotowania cieciorki czy z puszki, tzw. aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub baklawy.

Do blendera wrzucamy do blendera odcedzoną ciecierzycę i papryki grillowane, dodajemy tahini, obrany czosnek, przyprawy, sok z cytryny i miksujemy. Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku.

Humus z grillowaną papryką podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami z dynią lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Humus z grillowaną papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *