Prażona ciecierzyca

Prażona ciecierzyca to idealna słodko-słona przekąska albo dodatek do kremowej zupy czy sałatki. A smakuje dosłownie wszystkim! Pamiętam jak jeden z naszych gości, który jest bardzo sceptycznie nastawiony do naszego roślinnego gotowania był zachwycony tą przekąską. Bardzo się zdziwił, że to prażona ciecierzyca – myślał, że to przyprawione i karmelizowane orzechy 😀 Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ugotowaną ciecierzycą, sos sojowy,  przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez około 1 minutę, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy do momentu aż ciecierzyca będzie złocista, co jakiś czas mieszając.

Podajemy solo jako przekąskę do szkoły, pracy czy na domowe przyjęcie. Świetnie pasuje również do zup kremów np. makaronu z cukinii albo sałatki.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Prażona ciecierzyca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *