Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana

Corn Chowder jest jedną z najpopularniejszych zup w Stanach Zjednoczonych. Jej głównym składnikiem jest kukurydza w towarzystwie kilku warzyw , w mojej roślinnej wersji połączona z przyprawami i mlekiem kokosowym. Wspaniale rozgrzewa i wybornie syci. Polecam 🙂

Składniki:
  • 660 g (około 5 szklanek) odcedzonej kukurydzy z puszki (ja używam 3 puszek)
  • 1 duża czerwona papryka słodka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • płatki chilli (do smaku)
  • świeże zioła np. pietruszka lub kolendra
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną i umytą marchewkę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy paprykę i przyprawy i smażymy przez około minutę. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy przez kilka minut.

Następnie miksujemy albo mikserem ręcznym lub przekładamy do blendera z ostrzem S i miksujemy na preferowaną konsystencję. My lubimy czuć ziarenka kukurydzy 🙂

Corn chowder podajemy ze świeżymi ziołami, a dorosłym możemy dodać płatki chilli.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, polub, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram

Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *