Domowa zupa ogórkowa to klasyk klasyki 🙂 I każda gospodyni ma swoją sekretną recepturę. Ja zdradzę Wam moją 😉 Jest to prosty przepis na bardzo sycącą zupkę. I uwaga, moje dzieci uwielbiają zajadać ją również na zimno, a latem prosto z lodówki 😀 Polecam wypróbować!
Składniki:
- 4-6 sztuk ogórków kiszonych (w zależności jak mocno kwaśną zupę lubie)
- 1 1/2 szklanki (około 350 ml) kwasu z kiszonych ogórków
- 1 litr zimnej wody
- 1 szklanka (240 ml) surowego ryżu
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 3 duże liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz czarny (do smaku)
- świeży koperek i pietruszka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ryż dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, po czym skręcamy ogień na średni i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie (ale nie rozgotowane).
Dodajemy ogórki starte na dużych oczkach tartki i wlewamy kwas z kiszonych ogórków. Zagotowujemy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, dolewamy wody, aby uzyskać konsystencję zupy.
Gotujemy przez kilka minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy świeże lub mrożone pokrojone zioła – ja lubię koperek i pietruszkę.
Acha, warto pamiętać o wyłowieniu ziarenek ziela angielskiego i jałowca przed podaniem, np. dzieciom 😉
Podajemy na ciepło albo na zimno – moje dzieci tak lubią 🙂
*Ja zwykle wekuję tę zupę, tzn. jeszcze gorącą wlewam ostrożnie do czystego słoika, zakręcam i stawiam do góry dnem. Gdy się ostudzi wstawiam do lodówki. Zużywam w ciągu tygodnia.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Ogórkowa jest rewelacyjna 🙂 Bardzo nam smakuje 😉
Cieszę się 🙂 Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa… Pozdrawiam!