Koreańska sałatka z ogórków – mizeria w nowym wydaniu

Koreańska sałatka z ogórków jest kwaśna w smaku, mocno czosnkowa, można powiedzieć mizeria w nowym wydaniu! Płatki chilli i ziarna sezamu dodają nowego wymiaru. Polecam 🙂

mizeria

mizeria

Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko,  kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokkibulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniakówkoreańskie sushi kimbap z  grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.

Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków   . Polecam również kimchi z białej kapusty.

Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańskukoreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.

Składniki:

Ogórki:

  • 6 świeżych zielonych ogórków
  • 2 łyżki soli

Sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi szczypioru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (można zetrzeć na tarce), solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

W tym czasie mieszamy obrany i drobno posiekany czosnek i szczypior z pozostałymi składnikami sosu.

Odcedzamy wodę z ogórków, wypłukujemy nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciskamy ogórki, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Polewamy je sosem i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzoną.

Ta sałatka z ogórków świetnie pasuje do koreańskich naleśników, seleryby czy kotletów sojowych.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

 

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *