Koreańska sałatka z ogórków jest kwaśna w smaku, mocno czosnkowa, można powiedzieć mizeria w nowym wydaniu! Płatki chilli i ziarna sezamu dodają nowego wymiaru. Polecam 🙂
Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko, kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokki, bulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniaków, koreańskie sushi kimbap z grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.
Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków . Polecam również kimchi z białej kapusty.
Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku, koreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.
Składniki:
Ogórki:
- 6 świeżych zielonych ogórków
- 2 łyżki soli
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi szczypioru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (można zetrzeć na tarce), solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
W tym czasie mieszamy obrany i drobno posiekany czosnek i szczypior z pozostałymi składnikami sosu.
Odcedzamy wodę z ogórków, wypłukujemy nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciskamy ogórki, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Polewamy je sosem i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzoną.
Ta sałatka z ogórków świetnie pasuje do koreańskich naleśników, seleryby czy kotletów sojowych.
Smacznego!
* Przepis pochodzi stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3