Klasyczny humus niedawno Wam prezentowałam, a dziś przedstawiam humus bez oleju, ale za to z aquafabą. Chyba wiem, co pomyślicie: “Czy ona, aby nie ma czasem fobii na tle oleju? A to ciasto bez oleju, a teraz humus?” 😉 Nie, nie mam, ale lubię testować i eksperymentować, na sobie i swojej rodzinie 🙂 W każdym razie, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
O tym, co to jest aquafaba pisałam przy okazji przepisu na majonez. Zainteresowanym polecam tam zajrzeć 🙂
Składniki:
- 240 g fasoli z puszki (1 puszka)
- 240 g ciecierzycy z puszki (1 puszka)
- 2 ząbki czosnku
- świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 – 1/2 szklanki aquafaby (czyli wody z puszki po używanej w tym przepisie ciecierzycy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miskujemy dozując ilość aquafaby w zależności od żądanej konsystencji.
Podajemy z ulubionym dodatkiem, u mnie z warzywami 🙂
Pastę z ciecierzycy podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami lub ulubionym pieczywem, warzywami lub nachosami. Idealnie nadaje się do roladek z tortilli, wypełnienia francuskiej przekąski, ogórkowej przekąski. Warto tez wypróbować humus z domowymi tortillami.
Polecam również humus z grillowaną papryką, humus z dynią, humus klasyczny, pastę buraczkową, muhammarę, pastę ze słonecznika z curry.
Smacznego!
* Przepis pochodzi stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
Proszę bardzo! Życzę smacznego 🙂