Home Przekąska Ogórki konserwowe z kurkumą (korniszony)

Ogórki konserwowe z kurkumą (korniszony)

6 komentarzy

Słodko-kwaśne i chrupiące, takie są właśnie ogórki konserwowe z kurkumą. Nasz absolutnie ulubiony  dodatek do soczewicy. Przepis na te smaczne ogórki pochodzi od mojej kochanej Rodzicielki, która hojnie nas nimi zawsze obdarowywała, szczególnie w początkowym okresie naszej drogi z chorobą Córki. Teraz sama produkuję duże zapasy tego smakołyku i powiem Wam, że tegoroczne ogórki smakują wyśmienicie 🙂

Składniki (na 8 litrowych słoików):

Warzywa:

  • 4 kg ogórków
  • 5 średnich cebul
  • 2 duże ząbki czosnku

Zalewa:

  • 2 litry wody z kranu
  • 2 szklanki octu winnego 10%
  • 3 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/3 szklanki soli
Wykonanie:

Słoiki myjemy i osuszamy. Następnie tuż przed użyciem jeszcze parzymy wrzątkiem.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy odpowiednio w pióra i grube plasterki, które wkładamy na dno przygotowanych słoików.

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy na czosnku i cebuli w słoikach. Zagotowujemy zalewę i wrzątek wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy i wkładam do garnka z ciepłą wodą sięgającą połowy słoika. Zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy przez 8 minut.

Gdy wyciągamy słoiki z garnka to sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli nie to odwracamy do góry dnem i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie, chowamy w szafce lub w piwnicy i czekamy na zimę 😉 Jeśli natomiast słoik cieknie, to odstawiamy go (nie odwracając do góry dnem z oczywistych względów), a po ostudzeniu przechowujemy w lodówce i zużywamy w najbliższym czasie.

Praktyczne rady:

Jeśli ogórki są za duże lub nie pasują do wypełnienia całego słoika, to polecam przekroić je podłużnie, poprzecznie lub w grube plastry – jakkolwiek Wam odpowiada.

Jeśli nie możecie doczekać się, żeby skosztować ogórki, to polecam poczekać kilka dni, zanim otworzycie słoik, żeby ogórki miały czas się zakonserwować.

Polecam również ogórki konserwowe po koreańskupikantne ogórki nadziewane oraz kiszone warzywa po ormiańsku.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

6 komentarzy

Programista w kuchni 31 lipca, 2017 - 7:56 am

Świetny przepis 🙂 Bardzo zaciekawiła mnie ta kurkuma jako dodatek do ogórków 🙂 Super!

Reply
Lamarida 31 lipca, 2017 - 10:53 am

Dziękuję 🙂

Reply
Magdalena 28 lipca, 2021 - 5:33 pm

A mozna zamiast cukru dac ksylitol?

Reply
Lamarida 28 lipca, 2021 - 6:30 pm

Tak, można. Najlepiej spróbować do smaku.

Reply
Magdalena 10 sierpnia, 2021 - 9:41 pm

Czyli ogorki nie musza byc calkowicie zanurzone w wodzie z octem prawda?

Reply
Lamarida 10 sierpnia, 2021 - 9:54 pm

Ja układam ogórki w słoiku tak, żeby po wlaniu zalewy wszystkie były całkowicie zanurzone. Ta zalewa je właśnie konserwuje, żeby się nie zepsuły. Gdy ogórki są za długie/ za grube to przekrawam je na połowę, a czasami nawet kroję takie egzemplarze w grube plastry i wkładam do słoika i mam cały słoik grubych plastrów ogórków. W ten sposób żaden ogórek się nie zmarnuje 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.