Ogórki konserwowe z kurkumą (korniszony)

Słodko-kwaśne i chrupiące, takie są właśnie ogórki konserwowe z kurkumą. Nasz absolutnie ulubiony  dodatek do soczewicy. Przepis na te smaczne ogórki pochodzi od mojej kochanej Rodzicielki, która hojnie nas nimi zawsze obdarowywała, szczególnie w początkowym okresie naszej drogi z chorobą Córki. Teraz sama produkuję duże zapasy tego smakołyku i powiem Wam, że tegoroczne ogórki smakują wyśmienicie 🙂

Polecam również ogórki konserwowe po koreańskupikantne ogórki nadziewane oraz kiszone warzywa po ormiańsku.

Składniki (na 8 litrowych słoików):

Warzywa:

  • 4 kg ogórków
  • 5 średnich cebul
  • 2 duże ząbki czosnku

Zalewa:

  • 2 litry wody z kranu
  • 2 szklanki octu winnego 10%
  • 3 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/3 szklanki soli
Wykonanie:

Słoiki myjemy i osuszamy. Następnie tuż przed użyciem jeszcze parzymy wrzątkiem.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy odpowiednio w pióra i grube plasterki, które wkładamy na dno przygotowanych słoików.

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy na czosnku i cebuli w słoikach. Zagotowujemy zalewę i wrzątek wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy i wkładam do garnka z ciepłą wodą sięgającą połowy słoika. Zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy przez 8 minut.

Gdy wyciągamy słoiki z garnka to sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli nie to odwracamy do góry dnem i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie, chowamy w szafce lub w piwnicy i czekamy na zimę 😉 Jeśli natomiast słoik cieknie, to odstawiamy go (nie odwracając do góry dnem z oczywistych względów), a po ostudzeniu przechowujemy w lodówce i zużywamy w najbliższym czasie.

Praktyczne rady:

Jeśli ogórki są za duże lub nie pasują do wypełnienia całego słoika, to polecam przekroić je podłużnie, poprzecznie lub w grube plastry – jakkolwiek Wam odpowiada.

Jeśli nie możecie doczekać się, żeby skosztować ogórki, to polecam poczekać kilka dni, zanim otworzycie słoik, żeby ogórki miały czas się zakonserwować.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

6 komentarzy do “Ogórki konserwowe z kurkumą (korniszony)”

    1. Ja układam ogórki w słoiku tak, żeby po wlaniu zalewy wszystkie były całkowicie zanurzone. Ta zalewa je właśnie konserwuje, żeby się nie zepsuły. Gdy ogórki są za długie/ za grube to przekrawam je na połowę, a czasami nawet kroję takie egzemplarze w grube plastry i wkładam do słoika i mam cały słoik grubych plastrów ogórków. W ten sposób żaden ogórek się nie zmarnuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *