Home Dla dzieci Wegański deser MONTE

Wegański deser MONTE

2 komentarze

Wegańskie Monte to roślinna wersja kultowego deseru o gładkiej kremowej konsystencji z ukrytym pod nim czekoladowym musem. Przepis ten powstał właściwie przez przypadek… Gdy eksperymentowałam z pewną recepturą, mój Mąż zauważył, że połączenie zrobionych przeze mnie mas smakuje jak bardzo lubiane kiedyś przez niego klasyczne mleczne monte! 🙂 Zatem dzielę się z Wami tym niezwykle prostym przepisem, żebyście mogli i Wy rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem! Monte uwielbiane jest nie tylko przez małe i duże dzieciaki 😉 Super nadaje się także jako deser na każdą imprezę! Polecam 🙂

deser monte

deser monte
monte
Składniki (około sześć niewielkich porcji):

Masa budyniowa:

  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 szklanka (240 ml) niesłodzonego mleka roślinnego np. sojowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii

Masa czekoladowa:

  • 200 g daktyli bez pestek (około 30 sztuk)
  • 2 łyżki (30 ml) kakao
  • 3 łyżki (45 ml) niesłodzonego masła orzechowego (najlepiej ze 100% orzechów archaidowych)
  • 3/4 szklanki wody z namaczania daktyli
Wykonanie:

Daktyle wrzucamy do niewielkiej miski i zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całkowicie zanurzone w wodzie. Moczymy przez około 15 minut.

Namoczone daktyle wybieramy łyżką z miski i wrzucamy do blendera dolewając 1/4 szklanki wody pozostałej po ich namoczeniu. Miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

Dodajemy do niej masło orzechowe, kakao i pół szklanki wody i miksujemy aż składniki się połączą. W ten oto sposób masa czekoladowa jest gotowa 🙂

Przekładamy ją do szklanek, w których będzie nasze docelowe monte i zabieramy się za przygotowanie masy budyniowej.

Do garnka wlewamy mleka, ekstrakt z wanilii, wsypujemy budynie, cukier i mieszamy. Całośc zagotowujemy i gotujemy aż uzyskamy konsystencję budyniu. Ważne: zalecam mieszanie masy przez cały czas gotowania używając trzepaczki, żeby zapobiec powstaniu grudek.

Ugotowaną masę budyniową przekładamy na przygotowaną wcześniej masę czekoladową. I gotowe 🙂 Deser monte można posypać na wierzchu kakao lub zmielonymi orzechami.

Faniom szybkich i zdrowych deserów polecam budyń bez gotowania, czekoladową panna cottę, deser ananasowy, truskawkową panna cottę.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Maja 17 kwietnia, 2018 - 9:46 pm

Fajne! Serio smakuje podobnie? Bo też lubiłam ten produkt 😀

Reply
Lamarida 18 kwietnia, 2018 - 9:28 am

Mąż twierdzi, że smakuje identycznie! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.