Home Dodatki Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana

Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana

1 komentarz

Baba ghanoush to popularne danie kuchni arabskiej. Podstawowymi składnikami są miąższ z bakłażana i pasta sezamowa tahini smakowicie doprawione. Idealna pasta do pieczywa albo pyszny dip do warzyw czy chipsów na imprezę. Polecam 🙂

baba ghanoush

baba ghanoush

baba ghanoush
Składniki:
  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • szczypta mielonej papryki chilli (lub do smaku)
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.

Umyte i osuszone bakłażany nakłuwamy nożem, żeby ciepło łatwiej dotarło do wnętrza.

Kładziemy je w nagrzanym piekarniku na kratce, a poniżej umieszczamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, aby na nią skapywał sok z bakłażanów.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 30-40 minut aż będą mocno pomarszczone – znak, że wnętrze dobrze się upiekło.

Po upieczeniu bakłażany studzimy, usuwamy skórkę, a środek przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Jeśli wolicie mieć idealnie gładką masę (i lubicie zmywać 😉 ), to można zmiksować w blenderze.

Dodajemy obrany i starty na tarce czosnek, tahini, olej i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podobnie jak mieloną papryką chilli. I baba ghanoush gotowa 🙂

Podajemy z ulubionym pieczywem, chrupiącymi warzywami lub chipsami typu tortilla albo z domowymi.

Praktyczna rada:

Na szybko można zrobić takie samemu domu krojąc tortille do wrapów na kawałki (nasze ulubione są trójkąty 🙂 ) i “smażymy” bez oleju na rozgrzanej patelni aż będą pięknie rumiane i chrupiące.

Fanom bakłażanów polecam również bakłażany nadziewane kaszą jaglaną  albo cykorię z bakłażanem na ostro. Warto wypróbować też sos serowy z ziemniaka, wegańską wersję sosu tzatziki, pikantny koreański dip BBQ.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

Bartłomiej 5 września, 2018 - 1:49 pm

Takiego danie jeszcze nigdy nie próbowałem. Jestem bardzo ciekaw smaku!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.