Home Zupy Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą

4 komentarze

Zupa dyniowa z soczewicą to smakowicie doprawione połączenie dyni, pomidorów, cukinii i czerwonej soczewicy. Wspaniale rozgrzewa i syci w chłodne dni 🙂 Polecam!

zupa dyniowa

zupa dyniowa

Składniki:
  • 1 kg obranej dyni bez pestek (ja używam hokkaido lub zwyczajnej)
  • 500 g dojrzałych pomidorów (około 3 większe sztuki)
  • 300 g cukinii (1 sztuka średniej wielkości)
  • 1 szklanka (240 ml) surowej soczewicy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 szklanki (960 ml) wody
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki (2 ml) kurkumy w proszku
    • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej w proszku
    • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki wędzonej w proszku
    • 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • płatki chilli (według uznania, do podania dla dorosłych)
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i także kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli.

Następnie, dodajemy przyprawy, dynię, cukinię i pomidory, zalewamy wodą, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.

Dodajemy przepłukaną i odcedzoną surową czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą do smaku.

Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy.

Zupa dyniowa z soczewicą  jest gotowa dla najmłodszych. Dorośli powinni dodać jeszcze płatki chilli, koniecznie 🙂

Na obiad polecam również zupę krem z dyni , kluski gnocchi z dynią, zupę curry z dynią. Na deser polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl pomarańczowo-dyniowy, tartę dyniową pumpkim pie, owsiane ciastka z dynią, jabłkowo-dyniowe muffinki. Do kanapek polecam humus z dynią.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

iza 26 września, 2018 - 8:14 am

bardzo fajna zupa

Reply
Lamarida 26 września, 2018 - 8:58 am

Dziękuję 🙂 Smacznego!

Reply
Marcelina 3 października, 2018 - 12:38 pm

Pysznie wygląda ta zup! Bardzo lubię zupy dyniowe, więc tym bardziej sprawdzę ten przepis!

Reply
Lamarida 3 października, 2018 - 9:10 pm

Dziękuję 🙂 Smacznego!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.