Drożdże, orzechy i kakao – brzmi swojsko i świątecznie… A jak dodamy do tego japońską herbatę matcha to wyjdzie pyszny dwukolorowy drożdżowy warkocz z azjatyckim twistem, który smakowicie umili każde, nie tylko świąteczne, spotkanie 🙂 Polecam!
Składniki (na dwie sztuki):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typu 2000
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub pszennej)
- 7 g suchych drożdży
- 150-160 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju (20 g)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka herbaty japońskiej matcha
Nadzienie:
- 120 g (około 16 sztuk) daktyli bez pestek
- 1 średni dojrzały banan
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Do niewielkiej miseczki nalewamy ciepłej wody (150 ml), wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy olej i rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dolać 10 ml wody.
Dzielimy je na dwie równe części. Jedną odstawiamy, a drugą lekko rozciągamy na blacie wyłożonym matą silikonową lub papierem do pieczenia. Przesiewamy japońską herbatę matcha, zawijamy brzegi ciasta i wyrabiamy aż ciasto “zzielenieje” 😀
Oba kawałki ciasta przykrywamy dużą miską odwrócona do góry dnem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. W małym mikserze blendujemy obranego banana, odcedzone daktyle, kakao i wodę. Masę przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy.
Po upływie tego czasu każdą z części ciasta przekrawamy na pół i rozwałkowujemy na niezbyt grube kawałki o tej samej wielkości (mniej więcej, ciasto jest bardzo elastyczne i można jest troszkę “naciągnąć” przed upleceniem warkocza).
Następnie, układamy jasne ciasto na blacie, smarujemy nadzieniem, następnie przekładamy zieloną częścią, znowu smarujemy nadzieniem i tak dalej.
W kolejnym kroku kroimy przełożone ciasto podłużnie na połowę, a później każdą z części nacinamy podłużnie robiąc trzy “nogi”, które później zawijamy w warkocz.
Uplecione warkocze odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika drożdżowy warkocz studzimy na kratce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Polecam również inne przepisy z matchą: tort, muffinki, naleśniki , pudding.
Fanom orzechów polecam również karmelizowane orzechy włoskie, babkę orzechową, ciastka z orzechami, turecki sujuk z orzechów włoskich.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3