Z gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Te babeczki z ciasta francuskiego świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam 🙂
Dla znawców i fanów kuchni francuskiej, te babeczki wyglądające jak beczki mogą przypominać pasztecik z ciasta francuskiego tzw. vol-au-vent, który zwykle po upieczeniu wypełnia się gorącym nadzieniem 🙂 Możecie nazywać jak chcecie 😉
Składniki:
Ciasto:
- świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
Nadzienie:
- guacamoli
- humus z grillowaną papryką
- baba ganoush pasta z bakłażana
- pasta buraczkowa
- ulubione owoce pokrojone w kostkę
- świeże zioła np. kolendra, natka pietruszki lub koperek
Dodatkowo:
- 1 łyżka mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej macie silikonowej. I rozpoczynamy tworzenie babeczek 🙂
W pierwszym kroku małą szklanką np. literatką albo okrągłą foremką wycinamy w cieście kółka tak, żeby były dość ciasno upakowane – jak pokazano na zdjęciu.
W kolejnym kroku usuwamy ciasto z pomiędzy wyciętych kółek.
Potem, przygotowujemy zestawy trzech krążków – jeden jest cały, a w dwóch wycinamy mniejszą foremką kółko (ja akurat użyłam butelki 🙂 )
Wycięte krążki smarujemy mieszanką mleka i oleju.
Następnie, dwa wycięte krążki układamy na pełnym i dociskamy delikatnie – jak pokazano na zdjęciu.
Tak stworzone babeczki z ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut z termoobiegiem albo aż nasze babeczki ładnie się zarumienią.
Upieczone babeczki z ciasta francuskiego studzimy i nadziewamy ulubioną pastą np. guacamole – jak widać na zdjęciu i dekorujemy świeżymi ziołami. Można tez je napełnić słodką pastą z fasoli, kremem z batatów albo domową nutellą. Co kto lubi 🙂
Z gotowego ciasta francuskiego „na słono” polecam również ślimaki pizzowe, gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem, paszteciki z pieczarkami.
Z kolei ze słodkości polecam baklawę z orzechami włoskimi, proste ciastka z jabłkami, rogaliki z czekoladą.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3