Zupa tajska z tofu, warzywami i mlekiem kokosowym podana z mlekiem kokosowym to pyszna propozycja na obiad, szczególnie w zimowe dni. Wyrazista w smaku, pożywna, bo pełna warzyw, doprawiona na mniej lub bardziej pikantną według uznania. Zarówno moi goście, jak i domownicy bardzo ją polubili. Zupa tajska jest warta wypróbowania! Polecam 🙂
Składniki:
- 250 g małych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 papryka słodka
- 2 średnie marchewki
- 2 garście drobno poszatkowanej białej kapusty
- 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego z puszki
- 300 g tofu naturalnego
- 6-8 szklanek wody
- oliwa do smażenia
- makaron ryżowy (do podania)
- dwie garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- Przyprawy:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki pasty curry (zielonej lub czerwonej)
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- papryka chilli (mielona lub w płatkach) według uznania do smaku
Wykonanie:
Obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na oliwie aż ładnie się zarumienią z obu stron. Po usmażeniu odkładamy.
Marchewki obieramy i kroimy na półksiężyce. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na cienkie paski, kapustę drobno szatkujemy.
Tofu odsączamy i kroimy na małą kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki, kapustę i paprykę oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy usmażone wcześniej pieczarki, zalewamy wodą, lekko solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10 -15 minut aż kapusta i marchewka będą miękkie.
Następnie, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy pokrojone tofu, szpinak, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Zagotowujemy i gotowe 🙂
Zupę tajską podamy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Fanom kuchni azjatyckiej polecam również koreański gulasz tofu i kimchi, zupę miso , koreański gulasz z cukinią. Warto wypróbować także zupę z zielonego groszku, kremową zupę z pieczonego kalafiora, zupę pomidorową z kluskami i tofu, zupa z czerwonej soczewicy, zupę warzywną z połówkami grochu, kremową zupę kukurydzianą, krem z buraków i batatów.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3