Sałata zielona z pomarańczami

Przepis na pomarańczową sałatę zieloną jest już wiekowy. Kiedyś była u nas idealnym dodatkiem do tłustych, mięsnych dań, ale przekonaliśmy się, że równie dobrze pasuje do mniej lub bardziej tłustych roślinnych potraw 🙂 . Jest to pyszne połączenie zielonej sałaty, cytrusów i syropu klonowego. Proste, ale smakowite. Polecam 🙂

sałata zielona z pomarańczami

sałata zielona z pomarańczami

Fanom pomarańczy polecam również pomarańczowy dressing do sałaty, koktajl dyniowo-pomarańczowy. Fanom sałaty zielonej polecam taką sałatkę meksykańską,  takie wrapy z zielonej sałaty.

Składniki:
  • 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej)
  • 2-3 soczyste pomarańcze
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • syrop klonowy lub syrop z agawy (do smaku)
Wykonanie:

Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.

Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze.

Całość polewamy sokiem z cytryny i słodzimy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe 🙂

Sałatę podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora. Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność 🙂

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *