HomeDodatkiKapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty
Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty
0 komentarze
47
Jako mała dziewczynka brałam czynny udział w procesie kiszenia białej kapusty. Oj, to były czasy Razem z rodzeństwem miałam powierzoną kluczową dla procesu fermentacyjnego rolę skakania i ugniatania w beczce nogami poszatkowanej kapusty hojnie posypanej solą. Ktoś z Was to jeszcze pamięta? W swoim domu przyrządzam kapustę kiszoną, ale w mniejszych ilościach, bo po pierwsze: nie mam gdzie trzymać beczki , po drugie: sałatka jest tak prosta, że można ją zrobić na bieżąco w razie potrzeb, a nawet na krótko przed posiłkiem. Natomiast pozostawiona na dobę na kuchennym blacie pięknie zaczyna fermentować i po kilku dniach zamieni się w smakowite kimchi. Ale nie takie zwykłe, tylko kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam!
Składniki:
Baza:
1 mała główka kapusty (około 1 kg)
1 cebula (około 150 g)
6 łyżek soli
Warzywa:
1 papryka czerwona (można pominąć)
1 duża marchewka
4 ząbki czosnku (można mniej)
kilka cebulek dymek
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka syropu klonowego/agawy lub cukru (np. kokosowego)
3 łyżki prażonych ziaren sezamu
2 łyżki płatków chilli (lub mniej lub więcej – według uznania)
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w słupki, podobnie jak obraną marchewkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki.
Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut.
Po upływie tego czasu kilkakrotnie przepłukujemy kapustę czystą zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli.
Następnie osuszoną ręcznikiem papierowym kapustę odciskamy z nadmiaru wody.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu, co jakiś czas mieszając.
W miseczce przygotowujemy sos mieszając sos sojowy, wodę, syrop z agawy, ziarna sezamu i płatki chilli.
Do większego naczynia wkładamy przepłukaną kapustę, pokrojone warzywa, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Zalecam użycie rękawiczek, aby dokładnie wmasować sos w warzywa.
Odstawiamy ją na około pół godziny, żeby składniki się przegryzły. Można serwować zaraz po upływie tego czasu, np. jako surówkę do obiadu.
Jeśli coś od obiadu zostanie albo wolicie tę sałatkę w formie kimchi, to wystarczy pozostawić ją w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej na około 24 godziny (lub więcej w zależności od temperatury pomieszczenia). W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji, o czym będą świadczyć powstające bąbelki powietrza, podobnie jak w przypadku kimchi z kapusty pekińskiej. Następnie, należy przełożyć kimchi do lodówki i często zajadać, aby nie chorować Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oczywiście kimchi z kapusty pekińskiej też się świetnie nadaje jako probiotyk i środek profilaktyczny przeciwko przeziębieniom
Praktyczna rada:
Koniecznie należy użyć uprażonego sezamu – dodaje on pysznego orzechowego posmaku, mniam
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!