Home Kuchnia koreańska Ziemniaki duszone po koreańsku

Ziemniaki duszone po koreańsku

2 komentarze

Czy są tu jacyś fani ziemniaków? 🙂 Macie może ochotę na jakąś nietuzinkową, ale niezbyt skomplikowaną wersję? Mam dla Was idealne rozwiązanie w postaci popularnych w Korei ziemniaków duszonych na ostro. Ale nie martwcie się, nie potrzeba żadnych koreańskich składników 😀 Przepis jest niezwykle prosty, a ziemniaki smakują przepysznie 🙂 Polecam!

ziemniaki do obiadu duszone po koreańsku
Składniki:
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki (10 ml) papryki chilli w proszku (lub mniej lub więcej według smaku)
  • 3 łyżki (45 ml) bezglutenowego sosu tamari (lub sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) cukru
  • 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
  • ziarna sezamu i/lub szczypiorek (opcjonalnie, do podania)
Wykonanie:

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w około centymetrowe kawałki – w zależności od wielkości ziemniaków na grube plasterki albo na ćwiartki.

Wrzucamy je do garnka z grubym dnem razem z obraną i pokrojoną w duże pióra cebulą oraz posiekanym drobno czosnkiem. Wsypujemy cukier i paprykę chilli według uznania – dla nas (tzn. Męża i mnie 🙂 ) 2 łyżeczki są idealną ilością, ale my lubimy ostre 🙂 Najlepiej jednak samemu przetestować, jaka ilość Wam odpowiada. Zawartość garnka zalewamy sosem sojowym i woda i całość mieszamy.

Stawiamy garnek na średnio wysokim ogniu (u mnie 7/10 na płycie indukcyjnej), przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Nie odkrywamy garnka w czasie duszenia.

Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i mieszamy zawartość. W razie potrzeby można dolać troszkę wody. Zmniejszamy ogień (u mnie do 4/10 na płycie indukcyjnej), przykrywamy i dusimy jeszcze przez około 10 minut. I gotowe 🙂

Ziemniaki do obiady duszone po koreańsku podajemy z ulubionymi składnikami np. domowymi kotletami sojowymi, smażonym tofu, burgerami z ciecierzycy i surówką np. z brokuła.

Fanom kuchni koreańskiej polecam przepis na wegańską wersję kiszonej kapusty pekińskiej, czyli kimchi znajdziecie tutaj https://lamarida.pl/2017/06/04/weganskie-kimchi-bez-gotowania/.

Polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko, kluski ryżowe na ostro,  bulgogi z tofu i brokuła, koreańskie pączki wytrawne, kimchi smażone z ryżem, sałatkę z arkuszy glonów nori, słodko-pikantne tofu, zupę ogórkową na zimno, koreańską pikantną zupę z makaronem.

Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku.

Smacznego!

*Przepis zainspirowany przez Maangchi.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Jakub 20 lutego, 2019 - 6:02 pm

~100 mil płynów na 500 gramów ziemniaków na 15 min? Nie za mało?

Reply
Lamarida 20 lutego, 2019 - 7:32 pm

Proszę pamiętać, że w ziemniakach i cebuli też jest woda, a dusimy pod przykryciem uniemożliwiając jej odparowanie. Ja próbowałam z kilkoma rodzajami ziemniaków i tyle płynów wystarczyło 🙂 Ale zawsze w razie potrzeby można dolać więcej wody 😉

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.