Home Zupy Zupa z czerwonej soczewicy – przepis Mariny

Zupa z czerwonej soczewicy – przepis Mariny

0 komentarze

Uwielbiam takie potrawy – proste, smaczne i bardzo pożywne. Zupa z czerwonej soczewicy to właśnie takie “comfort food” – potrawa, która sprawia, że czujesz się najedzony i szczęśliwy 🙂 Zupa jest całkowicie wegańska, z dużą ilością świeżych ziół, bez oleju, bez glutenu, a smakuje dosłownie wszystkim 🙂  Polecam!

zupa z czerwonej soczewicy

Autorką tego przepisu jest pani Marina Hulia (od lat opiekująca się czeczeńskimi uchodźcami), którą miałam zaszczyt spotkać niedawno na warsztatach kulinarnych organizowanych przez Alma Spei dla mam dzieci niepełnosprawnych z naszego hospicjum. Zupę ugotowała Madina, jedna z czeczeńskim Mam, a przepis odtworzyłam później w domu i za pozwoleniem pani Mariny udostępniam innym, bo jest tego wart 🙂

Więcej informacji o czeczeńskich uchodźcach i pani Marinie znajdziecie tutaj

W tym przepisie istotna rolę odgrywają świeże zioła. W szczególności potrzebne są łodygi pietruszki i koperku, które nadają odpowiedniego smaku całej potrawie. 

zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 500 g surowej soczewicy czerwonej
  • 3 litry zimnej wody
  • 2 średnie cebula
  • 1 niewielka główka czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • świeże zioła: pietruszka i koperek (po dwie wiązki co najmniej i konieczne są ich grube łodygi)
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka (5 ml) papryki słodkiej mielonej
    • 1/2 łyżeczki (2 ml) czarnego pieprzu mielonego
    • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki chilli (lub według uznania)
Wykonanie:

W pierwszym kroku zalewamy surową soczewicę wodę i zagotowujemy. Co ważne: nie płuczemy wcześniej soczewicy! Ale nie martwcie się, w czasie gotowania zbierzemy łyżką wszystkie “szumowiny” pojawiające się na powierzchni i tym samym “oczyścimy” naszą zupę z ewentualnych śmieci chowających się wśród ziaren soczewicy.

Gdy zupa się zagotuje, to skręcamy ogień i gotujemy przez 20 minut.

W międzyczasie obieramy czosnek, cebule, ziemniaka i marchewkę.

Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobniutko siekamy, ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaka), a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Gdy minie 20 minut, to do soczewicy dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy.

Jak już wcześniej wspominałam, w tym przepisie istotną rolę odgrywają świeże zioła. Zatem grube łodygi pietruszki i koperku odcinamy, drobno siekamy i wrzucamy do gotującej się zupy. Resztę ziół drobno kroimy i odkładamy na później.

Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy do garnka część pokrojonych ziół, mieszamy i zestawiamy z ognia. I zupa z czerwonej soczewicy jest gotowa. Podajemy na talerzu z duuużżżżąąąąą ilością świeżych ziół.

Innymi przepisami na “comfort food” są: zupa ziemniaczana z soczewicą, zupa dyniowa, koreański gulasz.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.