Buraczki czerwone do obiadu

Buraczki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca 🙂 Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami , pasty do chleba  lub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do kotletów sojowych czy seleryby. Ja szczególnie lubię je w wersji mocno kwaśnej i pieprznej i doprawiam je sobie oddzielnie, bo reszta rodziny nie dałaby rady tego zjeść 🙂 .

buraczki czerwone

buraczki czerwone

Składniki:
  • 3 średnie buraki czerwone
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Buraki w mundurkach gotujemy do miękkości.

Studzimy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki.

Dodajemy do nich ocet, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! 🙂

Polecam również gotowaną kapustę do obiadu, marchewkę duszonąkimchi, kiszoną białą kapustę. Buraczki świetnie pasują do zupy ziemniaczanej z czerwoną soczewicą ,  zupy dyniowej

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *