Guacamoli

Guacamoli czy też guacamole to jedno z naszych ulubionych “smarowidełek” do chlebka, tym razem z awokado w roli głównej 🙂 Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i też na lunch – polecam zabieranie guacamoli w oddzielnym pojemniku niż chleb. Dobrze sprawdza się też jako dip na przyjęciu, szczególnie w towarzystwie chipsów tortillowych 🙂

Pasta z awokado

My lubimy bardzo czosnkowy smak, ale polecam każdemu indywidualnie dobrać ilość ząbków czosnku do własnych upodobań. Z kolei jeśli czosnku w ogóle nie lubicie i już planowaliście opuścić tę stronę i pominąć ten przepis, to zatrzymajcie się na chwileczkę – bez czosnku guacamoli też jest dobre! Zamiast czosnku można użyć papryczek chilli – tylko ostrożnie z nimi, bo są bardzo ostre, a cała ich ostroc jest skoncentrowana w pestkach. Polecam spróbować guacamole też w tej wersji, bo zdrowy tłuszcz z awokado jest tego wart!

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebulka
  • 2-4 ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek świeżej lub szczypta suszonej kolendry (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a obrany czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, łyżką wybieramy środek do naczynia i rozdrabniamy widelcem. Należy pamiętać, że awokado jest dojrzałe, gdy pozwala rozsmarowywać się jak masło.

Sokiem świeżo z wyciśniętym cytryny skrapiamy awokado, dodajemy cebulę, czosnek, pomidora i mieszamy. Ci, którzy lubią dodają pokrojoną kolendrę (można też użyć suszonej, chociaż smak nie jest tak intensywny). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ja zwykle wstawiam guacamoli do lodówki na około godzinę, żeby czosnek i cebulka miały czas lepiej zapoznać się z solą i pieprzem i nadać intensywniejszego smaku całości. Ale przyznam szczerze, że często pomijamy ten krok, bo tak uwielbiamy guacamoli, że nie możemy się doczekać konsumpcji 🙂

My lubimy guacamoli na chlebku bez chemii, ale tortillowymi chipsami maczanymi w guacamoli też nie pogardzimy 🙂

Smacznego!

Składniki na guacamoli
Produkty potrzebne do przyrządzenia guacamoli

Guacamoli z chlebkiem

 

3 myśli na temat “Guacamoli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *