Soczewica czerwona na ostro

Soczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” 🙂 Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry,  którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem. Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu 🙂

Soczewica na ostro
Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką

Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest to, że świetnie się ją “wekuje”. Mój sposób jest  prosty: świeżo ugotowaną potrawę (bardzo ciepłą) ostrożnie przelewam do czystych słoików,  zakręcam dokładnie i stawiam do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, to wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają” słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ciężkiej nocy i trudnym poranku udało nam się opanować napady padaczkowe u Córuni, ale ja jestem tak wypompowana emocjonalnie, że nie mam ani siły ani ochoty na gotowanie. Ale mam pełne słoiki w lodówce i nawet gotowany ryż się znajdzie! Będzie pysznie 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki* surowej czerwonej soczewicy (~350 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru (może być mniej) lub 1 łyżka pasty imbirowej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka pomidorów
  • 5 szklanek wody
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, imbir albo ścieramy na małych oczkach tarki albo drobniutko siekamy, marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

W głębokim naczyniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i imbir oraz przyprawy i cały czas mieszając smażymy aż cebulka się zeszkli. Uwaga: ostrość w prezentowany dziś przepis można modyfikować wedle uznania i własnych kubków smakowych – gdy najstarszy syn był młodszy używałam mniej imbiru i curry. Następnie, dodajemy pomidory z puszki i startą marchewkę i na wolnym ogniu smażymy przez około 2 minuty. Wsypujemy przepłukaną soczewicę i zalewamy wodą. Na wolnym ogniu gotujemy aż soczewica zmięknie często mieszając. Gdy już jest gotowa, dodajemy ocet jabłkowy, całość mieszamy i solimy do smaku.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

*Szklanka ma pojemność 250 ml.

Soczewica w stylu curry

Potrawa z soczewicy czerwonej na ostro

4 myśli na temat “Soczewica czerwona na ostro”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *