Deser czekoladowo-owocowy

Pewnie zdarza się Wam mieć wielką ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i nie mieć nic pod ręką? U nas ten problem jest rozwiązany, bo w takiej sytuacji przyrządzam ten oto deser czekoladowo-owocowy. Polecam 🙂

słodka czekoladowo-owocowa przekąska

Wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania mam zwykle w domu i potrzebuję niespełna pięciu minut, żeby go przygotować. W zależności czy używamy świeżych czy mrożonych owoców, można spożywać od razu albo trzeba poczekać aż owoce się rozmrożą. W sytuacji, gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście ten deserek także wspaniale się sprawdza, bo można go przygotować dosłownie na ich oczach, co niedawno miało u nas miejsce :). W czasie, gdy napiliśmy się herbatki, owoce w deserku się rozmroziły i nastąpiła degustacja, która zebrała same pochlebne recenzje 🙂 Ten czekoladowo-owocowy deser jest bardzo mocno czekoladowy i sycący – niewielka szklanka tego smakołyku zaspokoi największego czekoladowego głoda 🙂 

Składniki (na 3 porcje):

  • 18 daktyli bez pestek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • garść wiśni mrożonych (lub innych świeżych owoców w sezonie)
  • 3 łyżki mrożonych czarnych porzeczek lub malin (lub świeże owoce w sezonie)
  • 1 łyżka płatków kokosowych (lub innego zdrowego dodatku jak np. pokrojone orzechy)

Wykonanie:

Daktyle miksuję w blenderze przez około 1.5 minuty (aż dobrze się rozdrobnią). W przypadku gdy daktyle są racje suche, zalewamy je wrzątkiem i moczymy przez około 10 minut i dopiero wtedy miksujemy. Dodajemy kakao, masło orzechowe i miksujemy.

Przekładamy do szklanek, dodajemy owoce i gotowe! Proste, prawda? 🙂

Praktyczne rady:

Ten deser czekoladowy świetnie smakuje z dowolnymi owocami, bo przecież do czekolady wszystko pasuje 😉 .

Smacznego!

słodka czekoladowo-owocowa przekąska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *