Rafaello jaglane

Mleczne rafaello było jednym z naszych ulubionych ciast zanim przekonwertowaliśmy się na roślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła nasze podniebienia 🙂 . Prosta w wykonaniu, w dodatku bez pieczenia. Polecam!

Polecam również jaglane ciasto a’la Snickers, tartaletki z kremem jaglanym i truskawkami, jagielnik z brzoskwiniami.

Składniki:
  • 1 szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki (720 ml) mleka roślinnego
  • 1 szklanka (240 ml) wody
  • 6-10 łyżek syropu z agawy
  • 200 g wiórek kokosowych
    Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem, żeby pozbyć się lekkiego smaku goryczki.

Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka i szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Następnie, dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Masę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ja miksuję w dwóch porcjach). Następnie, wylewamy ją na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub posmarowaną olejem.

Rafaello posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.

Praktyczna uwaga:

Ciasto najlepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzone. Mnie nie zawsze się to udaje, bo mój Mężulek, wiedząc, że to jaglane rafaello siedzi sobie w lodówce, co chwilę tam zagląda i pyta czy już gotowe 😉 .

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂