Buraczki czerwone do obiadu

Buraki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca 🙂 Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami , pasty do chleba  lub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do kotletów sojowych czy seleryby. Ja szczególnie lubię je w wersji mocno kwaśnej i pieprznej i doprawiam je sobie oddzielnie, bo reszta rodziny nie dałaby rady tego zjeść 🙂 .

Składniki:

  • 3 średnie buraki czerwone
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraki w mundurkach gotujemy do miękkości.

Studzimy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki.

Dodajemy do nich ocet, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! 🙂

Smacznego!

10 myśli na temat “Buraczki czerwone do obiadu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *