Koreańskie naleśniki (pajeon)

Kimchi nie jest jedynym koreańskim przysmakiem przyrządzanym w naszym domu. Te koreańskie pysznie chrupiące naleśniki ze szczypiorem smakują każdemu – nawet nasz niemowlak je zajada 🙂 Same w sobie nie są pikantne, bo dopiero maczane w słonym sosie i podawane z ostrą koreańską sałatką ogórkową stają się wyraziste w smaku 🙂 W każdym razie polecam wypróbować!

Składniki:

Naleśniki (około 10 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ryżowej (kluczowa, bo dzięki niej naleśniki będą bardziej chrupiące)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • zamiennik jajka:
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 6 łyżek wody
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 10 dużych łodyg szczypioru
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 kropla oleju sezamowego (opcjonalnie, ale polecam użyć, bo nadaje ciekawego sezamowego twistu 🙂 )
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Szczypiorek myjemy i kroimy na około 3 cm kawałki. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy albo ucieramy na małych oczkach tarki.

Siemię lniane mieszamy z wodą i odstawiamy ten zamiennik jajka na kilka minut.

Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy sól, pieprz, czosnek, zamiennik jajka i wodę. Całość dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać ciasto o “naleśnikowej” konsystencji. Dodajemy do niego szczypiorek, zamieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrył dno i łyżką nakładamy ciasto formując niewielkie okrągłe placuszki. Smażymy je do zarumienienia z obu stron. Układamy je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar oleju.

W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu.

Podajemy naleśniki maczane w sosie z ogórkami po koreańsku i ryżem. Do popicia dużo wody 😉

Smacznego!

* Przepis znalazłam tutaj.

4 myśli na temat “Koreańskie naleśniki (pajeon)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *