Pesto szpinakowo-bazyliowe

Pesto szpinakowo-bazyliowe to pyszne połączenie świeżego szpinaku, pachnącej bazylii i czosnku. Dzięki orzechom nerkowca ma wspaniale kremową konsystencję. Wszyscy domownicy je lubią, łącznie z dziećmi. Największym fanem jest nasz Najstarszy, który często pyta, kiedy zrobię to zielone smarowidełko 🙂

Składniki:
  • 1 szklanka ciasno upakowanych świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka ciasno upakowanej bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju (my lubimy lniany)
  • 2/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Szpinak myjemy i osuszamy, a czosnek obieramy ze skórki.

Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę.

Podajemy z ulubionym dodatkiem: pieczywem, krakersami lub makaronem.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od Eli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *