Humus z aquafabą bez oleju

Klasyczny humus niedawno Wam prezentowałam, a dziś przedstawiam humus z aquafabą, ale bez dodatku oleju. Chyba wiem, co pomyślicie: “Czy ona, aby nie ma czasem fobii na tle oleju? A to ciasto bez oleju, a teraz humus?” 😉 Nie, nie mam, ale lubię testować i eksperymentować, na sobie i swojej rodzinie 🙂 W każdym razie, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!

O tym, co to jest aquafaba pisałam przy okazji przepisu na majonez. Zainteresowanym polecam tam zajrzeć 🙂

Składniki: 

  • 240 g fasoli z puszki (1 puszka)
  • 240 g ciecierzycy z puszki (1 puszka)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 – 1/2 szklanki aquafaby (czyli wody z puszki po używanej w tym przepisie ciecierzycy)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miskujemy dozując ilość aquafaby w zależności od żądanej konsystencji.

Podajemy z ulubionym dodatkiem, u mnie z warzywami 🙂

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

4 myśli na temat “Humus z aquafabą bez oleju”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *