Receptura na ten sos warzywny do spaghetti jest właściwie tylko wytyczną. Zmieniając dowolne warzywa w przepisie na inne ulubione lub sezonowe nie traci się nic z jego wspaniałego smaku 🙂 . Na zdjęciach poniżej widać kalafior, ale ja ostatnio używałam też brokuła, fasolki szparagowej, szpinaku, jarmużu no i oczywiście cukinii! Krótko mówiąc, sos ten powstaje z tego, co jest pod ręką 🙂 Podany z makaronem spaghetti i kalafiorowym mięsem mielonym jest niezwykle smakowitym i sycącym daniem. Polecam 🙂


Składniki (przykładowe):
- 2 średnie ziemniaki
- 5 dużych pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1/2 brokuła lub 1/2 małego kalafiora
- 2 szklanki passaty z pomidorów (lub więcej w zależności od ilości warzyw)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki kukurydzy lub fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do podania:
- wegańskie „mięso mielone”
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarki również obieramy i kroimy na cienkie paski. Obieramy także czosnek i cebulę; czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka.
Do rozgrzanego olej na patelni dodajemy ziemniaki, delikatnie je solimy i smażymy je na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż się zarumienią z obu stron.
Gdy ziemniaki są już w zadowalającym dla nas stopniu przysmażone, przekładamy je na talerz, a na patelnię wlewamy kilka kropel oleju, obrane pieczarki, a następnie czosnek i cebulę, które posypujemy oregano i bazylią. Co jakiś czas mieszając, pozwalamy im zarumienić się na wolnym ogniu.
W międzyczasie opłukujemy brokuła/kalafiora i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie kawałki, a marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry. Tak przygotowane warzywa wsypujemy na patelnię do podsmażonych pieczarek, dodajemy podsmażone ziemniaki, podlewamy całość niewielką ilością wody i dusimy aż marchew delikatnie zmięknie. W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się nie przypaliły.
Gdy marchewka zmięknie zalewamy warzywa przecierem pomidorowym rozmieszanym i dodajemy wodę. Całość zagotowujemy i pyszny sos warzywny mamy gotowy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Podajemy z makaronem i orzechowo-kalafiorowym „mięsem mielonym” 😉
Praktyczna rada:
Polecam to danie szczególnie na lunch do pracy dla tych pracujących do późna. Super skutecznie zaspokoi głoda i doda energii na resztę dnia – wiem, bo testowałam 🙂
Żeby przygotować taką porcję na lunch do pracy: w plastikowym lub szklanym pudełku odcedzony makaron polewamy sosem warzywnym. Jeśli zabierzemy je do pracy następnego dnia, to polecam włożyć pudełko do lodówki, gdy już potrawa przestygnie.
Do makaronu polecam również pesto z suszonych pomidorów albo pesto bazyliowo-szpinakowe. Pyszny jest też sos z pieczonej papryki.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!