Muffinki z japońską herbatą matcha

Lubicie muffinki na śniadanie? Zachęcam do wypróbowania tych pysznych i zdrowych muffinek z japońską herbatą matcha. Idealne na śniadanie, a także na słodką przekąskę w ciągu dnia. My je uwielbiamy! 🙂 Anwiadomo, że matcha zdrowa jest, więc i nam na zdrowie powinno wyjść jedzenie tych babeczek 🙂

Składniki (na 12 sztuk):

Mokre:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/2 łyżeczki herbaty japońskiej matcha
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego)

Dodatkowo:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 garść ulubionych orzechów do ozdobienia (opcjonalnie)
Wykonanie:

Mleko, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i siemię lniane mieszamy w naczyniu. Odstawiamy na około 5 minut.

W drugim naczyniu przesiewamy mąkę, matchę, sodę i proszek do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników razem z mokrymi. Całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

Muffinki podajemy z ulubioną herbatą 🙂

Praktyczna uwaga:

Ktoś może zapytać czy można użyć zamiast cukru syropu z agawy albo klonowego. Jasne, że można, ale będzie znacząca różnica. Mój Mąż tak ją określił, gdy prosiłam go o opinię w czasie testowania tego przepisu: “Muffinki z cukrem są znacznie bardziej kuszące niż te z syropem.” Więc ja robię z cukrem 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Muffinki z japońską herbatą matcha”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *