Czekoladowy tort naleśnikowy (wegański)

Czekoladowy tort naleśnikowy, czyli kakaowe naleśniki, przełożone bitą śmietaną, oblane czekoladą i przybrane ulubionymi owocami. I w dodatku wszystkie składniki totalnie wegańskie! Naleśniki nie wymagają tłuszczu do smażenia, a same w sobie są tak pyszne, że testowane przez moją rodzinę, w trakcie opracowywania przeze mnie tego przepisu, rozchodziły jak świeże bułeczki 🙂 I zawsze słyszałam pytanie: “Dlaczego nie ma więcej?” 🙂 A sam tort jest mocno czekoladowy, słodki, po prostu pyszny! Polecam! 🙂

Składniki: 

Naleśniki (20 sztuk):

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 1/4 szklanki mleka roślinnego

Bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej dobę w lodówce
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekoladowa polewa:

  • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej (u mnie 75%)
  • 1 łyżka syropu z agawy

Dodatkowo:

  • dowolne owoce do przybrania
  • płatki kokosowe do przybrania
Wykonanie:

Do czystego naczynia przesiewamy przez sito mąkę, kakao, cukier puder. Dodajemy siemię lniane, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie i lejące – takie ma być! 🙂

Na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną niewielką patelnię (u mnie około 15 cm średnicy) nalewamy niewielką ilość ciasta, równomiernie rozprowadzamy i smażymy cienkie naleśniki. Podane składniki wystarczają na 20 sztuk cienkich naleśników o średnicy około 15 cm.

Gdy naleśniki przestygną, to przycinamy je przy użyciu niewielkiego naczynia lub miseczki. Ja użyłam szklanej miski o średnicy około 14 cm. Na desce do krojenia układamy 2 lub 3 naleśniki, miskę odwracamy do góry dnem, kładziemy na naleśnikach i odkrawamy nożem tę część naleśników wystającą poza miskę. W ten sposób produkujemy naleśniki idealnie okrągłe 🙂 – zobaczcie na zdjęciu. Odkrojone kawałki zjadamy sami albo dzielimy się z innymi 🙂 – moi synkowie zawsze nie mogą się ich doczekać.

Następnie otwieramy puszkę schłodzonego mleka i oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody. Wodę zachowujemy do późniejszego użycia np. wykorzystujemy do ugotowania owsianki. Tłuszcz przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.

W kolejnym kroku przekładamy naleśniki bitą śmietaną.

Potem przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, a w międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Na garnku układamy większe naczynie (u mnie metalową miskę), wsypujemy do niego rozdrobnioną czekoladę i syrop z agawy. Cały czas mieszamy, żeby czekolada się nie przypaliła.

Gotową polewą czekoladową smarujemy nasz tort. Następnie ozdabiamy ulubionymi owocami.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby krem i czekolada stężały. Tort po wyciągnięciu bardzo łatwo się kroi.

Smacznego!

Używając niewielkiej miseczki przycinamy naleśniki, żeby miały idealnie okrągły kształt 🙂
Przycięte naleśniki 🙂
Naleśniki przekładamy bitą śmietaną i smarujemy polewą czekoladową
Czekoladowy tort naleśnikowy – produkt końcowy 🙂

Jedna myśl na temat “Czekoladowy tort naleśnikowy (wegański)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *