Prosta zupa miso

Zupa miso to tradycyjna japońska zupa, której bazę stanowi nie do końca roślinny bulion dashi i rozpuszczona w nim sfermentowana pasta miso. Do tej bazy, w zależności od regionu, sezonu czy upodobań, dodaje się tofu, warzywa, glony, owoce morza. W mojej wegańskiej wersji dashi zastępuję wywarem z glonami wakame, zagęszczam mięciutkim aksamitnym tofu (ang. silken tofu) i okraszam chrupiącym szczypiorkiem. Pychotka 🙂 Miso to bardzo rozgrzewająca zupa o wyrazistym słonawym smaku. Polecam!  🙂

Składniki:
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka suszonych glonów wakame
  • 3 łyżki pasty miso
  • 300 g tofu naturalnego (ja preferuję aksamitne, ale może być twarde)
  • 1 cebula dymka drobno posiekana
Wykonanie:

Wodę zagotowujemy. Do wrzątku ostrożnie wrzucamy glony i tofu pokrojone w niewielką kostkę (w restauracji zwykle jest to bardzo drobniutka kostka, ale ja wolę “czuć” tofu). Gotujemy na średnim ogniu aż tofu będzie ciepłe w środku.

W następnym kroku dodajemy pastę miso – ale nie tak zwyczajnie, tylko w specjalny sposób. Mianowicie, żeby przy rozpuszczaniu miso nie połamać kostek tofu, to pastę umieszczamy na sitku, które zanurzamy w wywarze i łyżką pomagamy mu się rozpuścić.

Ważne: po dodaniu miso nie zagotowujemy zupy!

Zestawiamy ją z ognia, wrzucamy posiekaną cebulkę i pyszne rozgrzewające danie mamy gotowe 🙂

Praktyczna rada:

Zupy miso nie zagotowujemy, ale podgrzewamy.

Gdy akurat nie mam aksamitnego tofu (innego nie toleruję w tej zupie 😉 ) albo Najstarszy syn ma “wielkiego miso-smaka” 😉 , zdarza mi się ją przyrządzić “ekspresowo” . Po prostu do miseczki wkładam trochę pasty miso i glonów wakame, zalewam wrzątkiem (proporcje “na oko”, a raczej na smak – żeby nie było za ostre). Rozpuszczam pastę i przykrywam talerzykiem na kilka minut. I gotowe!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *