Pieczone warzywa – jednogarnkowe danie

W ferworze kulinarnych świątecznych przygotowań macie w ogóle czas coś nieświątecznego, a smacznego upichić i zjeść? 😉 Polecam to warzywne jednogarnkowe danie, które samo się robi, a smakuje wspaniale. Mięciutkie ziemniaki, lekko chrupiąca marchewka, słodziutka cebula, a wszystko okraszone ulubionymi ziołami, mniam! 

Pamiętam, że dawno temu moja babcia zwykła je robić, a jakiś czas temu mamusia Mężusia przypomniała mi o tym daniu i od tej pory króluje u nas w zabiegane dni 🙂 Poniższa propozycja jest bardzo podstawową wersją, ale w końcu święta za pasem, to na obżarstwo przyjdzie czas 😉 W każdym razie możecie dodać do tego dania inne ulubione warzywa w preferowanych przez Was proporcjach, jak np. cukinię albo wzbogacić je w proteiny dodając kiełbaski. Pełna swoboda, a gwarancja pysznego smaku 🙂

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • ćwiartka małego selera
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek wedle uznania, ale my lubimy hojnie 😉 (mogą być mrożone)
Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy; ziemniaki, selera i marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w krążki.

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i układamy warzywa warstwami, w zależności od wielkości garnka można zrobić więcej niż jedną warstwę danego warzywa. Ja układam warstwę ziemniaków, cebuli, selera, marchewki i znowu ziemniaki, cebulę, selera i marchewkę.

Całość posypujemy pokrojonymi ziołami – może być koperek, szczypiorek, natkę pietruszki lub rozmaryn czy tymianek.

Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Oczywiście w międzyczasie zaglądam czy moje danie się nie przypala 🙂 Jeśli ogień jest odpowiednio wolny, to nie powinny, bo warzywa w czasie podgrzewania wydzielą swoje soki.

Warzywa pieczone podajemy na ciepło z ulubionymi surówkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *