Koreańska pikantna zupa z makaronem

Ta koreańska zupa podana z makaronem chow mein to pełen warzyw i przyjemnie rozgrzewający rosołek, smakowicie pikantny dzięki koreańskim pastom: sojowej i sojowo-paprykowej. W sam raz na mroźne dni. Ale nie tylko 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 bok choy
  • 1/4 niewielkiej kapusty (około 2 szklanki)
  • 2 marchewki
  • 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego np. według tego przepisu
  • 4 łyżki pasty sojowej doenjang
  • 1 łyżka pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub według uznania)
  • olej sezamowy do smażenia
  • prażone ziarna sezamu
  • makaron np. chow-mei
Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obieramy i myjemy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, a marchewki i białą część pora w słupki.

Kapustę szatkujemy na cienkie i podłużne kawałki. Bok choy rozdzielamy na liście, myjemy i przekrawamy na pół poprzecznie.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem aż cebula się zeszkli.

Następnie, dodajemy pozostałe pokrojone warzywa, zalewamy wodą i zagotowujemy.

W kolejnym kroku dodajemy pastę sojową doenjang i sojowo-paprykową gochujang i gotoujemy na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek podanych na opakowaniu. Nam najbardziej smakuje ta zupa z makaronem chow mein, ale ryżowy lub inny Wasz ulubiony też się nadaje 🙂

Na talerzu układamy porcję makaronu, zalewamy koreańską zupą, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i zajadamy ze smakiem 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *