Nuggetsy z tofu

Nuggetsy z tofu to roślinna alternatywa mocno niewegańskiego, ale bardzo popularnego fast foodu. W tej wersji potrzeba dosłownie trzech składników i oleju, żeby zrobić pysznie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku nuggetsy. Idealny fingerfood na imprezę czy lunch do pracy, najlepiej podany z ulubionym sosem. Polecam 🙂

Składniki:

Nuggetsy:

  • 300 g tofu o smaku naturalnym
  • 2 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki mąki ryżowej

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • bułka tarta lub płatki owsiane na panierkę (opcjonalnie)

Do podania:

Wykonanie:

Odsączone tofu rozdrabniamy palcami i pomagamy sobie widelcem. Dodajemy pastę miso i mąkę ryżową i dokładnie mieszamy widelcem. Następnie, mieszamy palcami i formujemy niewielkie nuggetsy – mogą być okrągłe – my lubimy podłużne 🙂

Następnie, w zależności od tego czy chcemy je panierować czy nie, to albo od razu wrzucamy do rozgrzanego oleju albo najpierw obtaczamy w panierce 🙂 Intuicyjne, prawda? 😉 Smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią, wyciągamy sitkiem i odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy z ulubionym sosem lub dipem: salsą, sosem tatziki, sosem czosnkowym.

Smacznego!

*Przepis zainspirowany Ochikeron.

Jedna myśl na temat “Nuggetsy z tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *