Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw

Ssamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! 🙂 Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy Omega-3, aminokwasy i inne składniki odżywcze ten tak tradycyjnie mało zdrowy dodatek jakim jest sos BBQ 😉 Ssamjang to idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego 🙂

Składniki:
  • 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang
  • 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej Gochujang
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opjonalnie, ale polecam jako zdrowe źródło Omega-3, siemię lniane można też zastąpić mielonymi nasionami konopi siewnych)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki wody (lub według uznania, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu)
  • syrop z agawy lub cukier (do smaku)
Wykonanie:

W niewielkiej miseczce umieszczamy pasty sojową i paprykową, dodajemy siemię lniane, olej sezamowy i łyżkę wody. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia past. Następnie, słodzimy syropem z agawy albo cukrem do smaku i w razie potrzeby dolewamy wody tak, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Ssamjang powinna być raczej gęsta.

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku do kilku tygodni.

Sos ssamjang podajemy z usmażonym tofu, nuggetsami, surowymi albo grillowanymi warzywami albo jako ostry sos do burgerów.

Smacznego!

*Więcej o właściwościach mielonych nasion konopi siewnych (siemię konopne)  można przeczytać tutaj.

  • Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, polub, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram

Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

image_pdfimage_print

Jedna myśl na temat “Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *