Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw

Ssamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! 🙂 Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy Omega-3, aminokwasy i inne składniki odżywcze ten tak tradycyjnie mało zdrowy dodatek jakim jest sos BBQ 😉 Ssamjang to idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego 🙂

Polecam również koreański dip do tofu i naleśników, dip z bakłażana.

Edit: koreańskie pasty potrzebne w tym przepisie można wykorzystać do innych potraw: koreańska zupa miso, kapusta pak choi w koreańskim sosie, pikantna koreańska zupa z makaronem, słodko-pikantne tofu po koreańsku.


Składniki:

  • 2 łyżki (30 ml) koreańskiej pasty sojowej Doenjang
  • 1 łyżka (15 ml) koreańskiej pasty paprykowej Gochujang
  • 1 łyżka (15 ml) mielonego siemienia lnianego (opjonalnie, ale polecam jako zdrowe źródło Omega-3, siemię lniane można też zastąpić mielonymi nasionami konopi siewnych)
  • 1 łyżeczka (5 ml) oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki wody (lub według uznania, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu)
  • syrop z agawy lub cukier (do smaku)
Wykonanie:

W niewielkiej miseczce umieszczamy pasty sojową i paprykową, dodajemy siemię lniane, olej sezamowy i łyżkę wody. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia past. Następnie, słodzimy syropem z agawy albo cukrem do smaku i w razie potrzeby dolewamy wody tak, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Ssamjang powinna być raczej gęsta.

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku do kilku tygodni.

Sos ssamjang podajemy z usmażonym tofu, nuggetsami, surowymi albo grillowanymi warzywami lub szaszłykami albo jako ostry sos do burgerów.

Smacznego!

*Więcej o właściwościach mielonych nasion konopi siewnych (siemię konopne)  można przeczytać tutaj.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw”

    1. 🙂 Zrobienie tych past wymaga czasu – zachęcam do obejrzenia tego ciekawego wideo jak wyprodukować doenjang w domowych warunkach. Ja wybieram jednak kupowanie koreańskich past – można stacjonarne w sklepie azjatyckim albo przez internet. Zachęcam, bo pasty te przydają się do innych koreańskich potraw (podałam linki wyżej). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *