Koreańskie przepisy cieszą się sporym zainteresowaniem na moim blogu, co mnie cieszy 🙂 Piszecie do mnie z prośbami o kolejne koreańskie receptury, ale bez żadnych “wymyślnych” składników 😉 (takich jak np. sojowej czy paprykowej pasty koreańskiej), które nie są dostępne w żadnym sklepie w Waszej okolicy. Mam już dużo takich przepisów, a dzisiaj dołączam kolejny do kolekcji. Prezentuję Wam przepis na koreański dip z łatwych składników dostępnych w każdym większym supermarkecie. Sos ten jest idealny do smażonego tofu, wegańskiego mięska czy wytrawnych naleśników. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko, kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokki, bulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniaków, koreańskie sushi kimbap z grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap, sałatka azjatycka z komosy ryżowej, ogórki kiszone po koreańsku, warzywa marynowane po koreańsku.
Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków . Polecam również kimchi z białej kapusty.
Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku, koreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.
Składniki:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2-3 łodygi szczypiorku lub 1 cebulka dymka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 – 1 łyżeczka papryki chilli w proszku (według uznania)
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (lub według uznania)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- szczypta cukru (lub do smaku)
Wykonanie:
Do niewielkiej miski wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz czarny, cukier, sezam i siemię lniane. Całość mieszamy doprawiamy papryką chilli do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek.
Ten koreański sos podajemy do smażonego tofu, koreańskich naleśników albo szaszłyków.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂