Warzywna zupa z połówkami grochu

Uwielbiam pożywne, sycące i niedrogie dania z prostych składników, a ta warzywna zupa z połówkami grochu taka właśnie jest. Nie ma w niej nic wymyślnego, a pysznie smakuje. Idealna potrawa na obiad czy lunch do pracy albo na domową imprezę. Polecam 🙂

Innymi przykładami pożywnego, sycącego i niedrogiego dania z prostych składników są zupa ziemniaczana z soczewicą, curry z czerwonej soczewicy , zupa dyniowa z soczewicą, chilli sin carne.

Składniki:
  • 2 szklanki (480 ml) suchych połówek grochu
  • 3 szklanki (720 ml) wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm korzenia imbiru grubości kciuka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 niewielkie marchewki
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
  • 1 szklanka (240 ml) dobrej passaty pomidorowej (bez dodatku cukru)
  • 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego (lub więcej do smaku)
  • 1 szklanka (240 ml) wody
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Połówki grochu wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i dokładnie “myjemy”: nacieramy je między palcami,odcedzamy i powtarzamy czynność aż woda będzie czysta.

Następnie, zalewamy trzema szklankami wody, wrzucamy liście laurowe i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy aż groch zmięknie.

W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby można podlać zawartość patelni kilkoma łyżkami wody.

Potem dodajemy starty albo drobniutko posiekany imbir, obrane i pokrojone w kostkę marchewki i selera. Dodajemy curry i kurkumę i smażymy aż marchewka zmięknie według naszego upodobania. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek wody, żeby warzywa nie przywarły do patelni. Następnie, zalewamy je passatą, gotujemy przez kilka minut i ściągamy z ognia.

Z ugotowanych połówek grochu wyciągamy listki laurowe i dodajemy zawartość patelni, wodę i koncentrat pomidorowy do smaku. Zupę z połówek grochu gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku i gotowe 🙂

Zupę podajemy ze świeżymi ziołami i ulubionym pieczywem np. bułkami orkiszowymi lub chlebkiem gryczanym.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram

Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

 

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *