Kotlety ryżowo-marchewkowe

Kotlety ryżowo-marchewkowe to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Właściwie potrzeba tylko kilka składników i podstawowych przypraw, żeby zrobić smaczne w pełni roślinne kotleciki, które pasują zarówno na imprezę jak i do obiadu. Polecam!

Polecam również domowe kotlety sojowe, kotleciki z fasoli, burgery z ciecierzycy.

Składniki (na 8 sztuk):
  • 3 szklanki (720 ml) ugotowanego białego ryżu
  • 4 duże ugotowane marchewki (około 500 g)
  • 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) kuminu
  • 4 łyżki (60 ml) bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
Wykonanie:

Nieobrane marchewki gotujemy w całości albo w połówkach (w zależności od wielkości) aż będą lekko twarde i odstawiamy, aby ostygły. Przestudzone marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach.

Do większej miski wkładamy odmierzoną ilość ugotowanego ryżu i starte marchewki. Mieszamy i dodajemy siemię lniane, kurkumę, kumin i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Z masy, lekko wilgotnymi rękami formujemy 8 kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.

Kotleciki podajemy w wersji imprezowej 😉 z sosem czosnkowym, pikantnym koreańskim sosem – przepis tutaj. Można również serwować je na obiad np. z sosem pieczarkowym, ziemniakami i surówką.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂