Łódeczki z ogórka – przekąska na imprezę

Takie łódeczki z ogórka to najszybszych i najprostszych sposób na zrobienie efektownej “przekąski z niczego” 😉 Wystarczy tylko mieć pomysł na ciekawe złożenie ze sobą składników, które zwykle kładziemy na imprezowym stole w oddzielnych pojemnikach 🙂 Polecam!

Z zimnych przekąsek polecam również efektownie wyglądające kwiatki warzywne albo roladki z tortilli, sówki z wafli ryżowych, jabłka z masłem orzechowym

Składniki:
  • świeży długi ogórek zielony (najlepiej Bio)
  • domowa pasta roślinna np. humus klasyczny lub pasta z buraczków
  • oliwki czarne i zielone (mogą być też winogrona lub pomidorki koktajlowe)
  • chipsy (a’la pringles lub tortillowe trójkąty)
  • szczypiorek, koperek lub natka pietruszki

Dodatkowo:

  • drewniane mini wykałaczki
Wykonanie:

Po dokładnym umyciu ogórka, obcinamy jego końcówki z obu stron i kroimy podłużnie na pół. W razie potrzeby można przyciąć każdy kawałek wzdłuż tak, żeby się nie kolebał. Każdą z połówek wydrążamy łyżeczką z pestek, a następnie wypełniamy humusem lub ulubioną pastą roślinną. Następnie, kroimy na niewielkie kawałki.

Na nasze łódeczki układamy chipsa, na to troszkę humusu lub pasty – można zrobić dwukolorowe tzn. humusem wypełnić ogórka, a na chipsie położyć pastę buraczkową – lub odwrotnie 😉 Na wierzchu układamy kilka łodyg szczypiorku lub koperku/natki pietruszki. Na wykałaczkę nabijamy zieloną oliwkę i połówkę czarnej (albo odwrotnie 😉 ) i wbijamy ją do naszej łódeczki (ostrożnie, żeby chips nie pękł). Gotowe łódeczki układamy na talerzu.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *