Z gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam 🙂
Dla znawców i fanów kuchni francuskiej, moje beczki mogą przypominać pasztecik z ciasta francuskiego tzw. vol-au-vent, który zwykle po upieczeniu wypełnia się gorącym nadzieniem 🙂 Możecie nazywać jak chcecie 😉
Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe, gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem, paszteciki z pieczarkami.
Z kolei ze słodkości polecam baklawę z orzechami włoskimi, proste ciastka z jabłkami, rogaliki z czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
- świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
Nadzienie:
- guacamoli
- humus z grillowaną papryką
- baba ganoush pasta z bakłażana
- pasta buraczkowa
- ulubione owoce pokrojone w kostkę
- świeże zioła np. kolendra, natka pietruszki lub koperek
Dodatkowo:
- 1 łyżka mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej macie silikonowej.
W pierwszym kroku małą szklanką np. literatką albo okrągłą foremką wycinamy w cieście kółka tak, żeby były dość ciasno upakowane – jak pokazano na zdjęciu.
W kolejnym kroku usuwamy ciasto z pomiędzy wyciętych kółek.
Potem, przygotowujemy zestawy trzech krążków – jeden jest cały, a w dwóch wycinamy mniejszą foremką kółko (ja akurat użyłam butelki 🙂 )
Wycięte krążki smarujemy mieszanką mleka i oleju.
Następnie, dwa wycięte krążki układamy na pełnym i dociskamy delikatnie – jak pokazano na zdjęciu.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut z termoobiegiem albo aż nasze beczki ładnie się zarumienią.
Upieczone beczki studzimy i nadziewamy ulubioną pastą np. guacamoli – jak widać na zdjęciu i dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂