Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę

Z gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam 🙂

Dla znawców i fanów kuchni francuskiej, moje beczki mogą przypominać pasztecik z ciasta francuskiego tzw. vol-au-vent, który zwykle po upieczeniu wypełnia się gorącym nadzieniem 🙂 Możecie nazywać jak chcecie 😉 

Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe, gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem, paszteciki z pieczarkami.

Z kolei ze słodkości polecam baklawę z orzechami włoskimi, proste ciastka z jabłkami, rogaliki z czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej macie silikonowej.

W pierwszym kroku małą szklanką np. literatką albo okrągłą foremką wycinamy w cieście kółka tak, żeby były dość ciasno upakowane – jak pokazano na zdjęciu.

W kolejnym kroku usuwamy ciasto z pomiędzy wyciętych kółek.

Potem, przygotowujemy zestawy trzech krążków – jeden jest cały, a w dwóch wycinamy mniejszą foremką kółko (ja akurat użyłam butelki 🙂 )

Wycięte krążki smarujemy mieszanką mleka i oleju.

Następnie, dwa wycięte krążki układamy na pełnym i dociskamy delikatnie – jak pokazano na zdjęciu.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut z termoobiegiem albo aż nasze beczki ładnie się zarumienią.

Upieczone beczki studzimy i nadziewamy ulubioną pastą np. guacamoli – jak widać na zdjęciu i dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *