Smażone boczniaki w wegańskiej panierce

Prosty przepis na smażone boczniaki w roślinnej panierce, czyli “wegańskie schabowe” 😀 Idealne zarówno do obiadu, jak również jako pyszna przekąska. Polecam 🙂

Polecam również smażone grzyby boczniaki, gulasz adobo z boczniaków i tofu, sos grzybowy z boczniaków z brokułami, koreański bulgogi z boczniaków.

Składniki:
  • 250 g grzybów boczniaków
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka sojowego
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) czosnku granulowanego
  • dwie szczypty drobnej soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • „wegańskie jajko”
    • 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
    • 1/3 szklanki (80 ml) wody
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Umyte pod bieżącą wodą boczniaki, lekko osuszamy i wkładamy do garnka. Zlewamy mlekiem roślinnym. Przykrywamy pokrywką i lekko wstrząsamy, żeby mleko pokryło wszystkie grzybki. Odstawiamy.

Do głębokiego talerza wsypujemy siemię lniane i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy. To będzie nasze “wegańskie jajko” do panierki 🙂

W drugim głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, czosnek granulowany, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy olej. Mieszamy nasze “jajko”.

Bierzemy po kolei boczniaki namoczone wcześniej w mleku, zanurzamy w “jajku”, następnie obtaczamy z obu stron w bułce tartej i układamy na patelni. Smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron.

Smażone boczniaki podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubiona surówką. Świetne również jako przekąskę np. podana z pikantnym koreańskim sosem  BBQ.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *