Prosty przepis na smażone boczniaki w roślinnej panierce, czyli “wegańskie schabowe” 😀 Idealne zarówno do obiadu, jak również jako pyszna przekąska. Polecam 🙂
Polecam również smażone grzyby boczniaki, gulasz adobo z boczniaków i tofu, sos grzybowy z boczniaków z brokułami, koreański bulgogi z boczniaków.
Składniki:
- 250 g grzybów boczniaków
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki (2 ml) czosnku granulowanego
- dwie szczypty drobnej soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- „wegańskie jajko”
- 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki (80 ml) wody
- olej do smażenia
Wykonanie:
Umyte pod bieżącą wodą boczniaki, lekko osuszamy i wkładamy do garnka. Zlewamy mlekiem roślinnym. Przykrywamy pokrywką i lekko wstrząsamy, żeby mleko pokryło wszystkie grzybki. Odstawiamy.
Do głębokiego talerza wsypujemy siemię lniane i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy. To będzie nasze “wegańskie jajko” do panierki 🙂
W drugim głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, czosnek granulowany, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mieszamy nasze “jajko”.
Bierzemy po kolei boczniaki namoczone wcześniej w mleku, zanurzamy w “jajku”, następnie obtaczamy z obu stron w bułce tartej i układamy na patelni. Smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron.
Smażone boczniaki podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubiona surówką. Świetne również jako przekąskę np. podana z pikantnym koreańskim sosem BBQ.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂