Home Dla dzieci Kandyzowane orzechy włoskie

Kandyzowane orzechy włoskie

0 komentarze

Kandyzowane orzechy to chyba najprostszy domowy sposób na słodką przekąskę ze smacznych i bogatych w wartości odżywcze orzechów włoskich. Proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo wciągające – na zjedzeniu jednego orzeszka pokrytego słodkim syropem na pewno się nie skończy 🙂 Świetnie nadają się także jako dodatek do sałatek. Polecam!

Kandyzowane orzechy włoskie
Kandyzowane orzechy włoskie
Kandyzowane orzechy włoskie
Kandyzowane orzechy włoskie
Składniki:

Orzechy:

  • 1 szklanka (240 ml) obranych orzechów włoskich

Syrop:

  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Wykonanie:

Orzechy w karmelu zaczynamy od przygotowania sobie maty silikonowej lub blaszki wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziemy studzić kandyzowane orzechy.

Przygotowujemy też sobie dwa widelce, którymi będziemy rozdzielać świeżo kandyzowane orzechy.

W niewielkiej misce mieszamy cukier, sól i cynamon.

Na nieprzywierającą patelnię z grubym dnem wsypujemy zawartość miseczki i gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści.

Wtedy wrzucamy orzechy i sok z cytryny. Cały czas mieszając gotujemy aż orzechy będą pokryte syropem.

Wówczas szybko wykładamy je na silikonową matę lub papier do pieczenia i widelcami rozdzielamy, aby nie przywarły do siebie. Pozostawiamy do ostygnięcia na kilkanaście minut.

Kandyzowane orzechy są już gotowe do spożycia. Ale uwaga: są pyszne i chrupiące i na pewno nie poprzestaniecie na jednym 🙂

Świetnie nadają się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatek.

Fanom orzechów włoskich polecam również jogurtowe ciasto gata, baklawę, pasztet, wegańskie „mięso mielone”, owsiane ciasteczka z orzechami, drożdżowy warkocz z orzechami, gruzińską czurczkhelę,  jabłka zapiekane z orzechami, brownie, pastę muhamarę.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.