Jesień to nie tylko kolorowe liście i jesienna słota, ale również bogactwo warzyw i smaków. Jednym z nich jest dynia. A możliwości jej zastosowania w kuchni jest mnóstwo. Jednym z nich jest pyszny i zdrowy napój z dodatkiem cytrusów, zupełnie bez cukru. Ten koktajl dyniowo-pomarańczowy jest idealny zarówno na śniadanie, przekąskę jak i kinder party. Polecam 🙂
Inne przepisy z dynią to zupa curry, dyniowa z soczewicą, kremowa zupa, ciastka orzechowo-dyniowe, muffinki bez oleju, humus z dynią, tarta pumpkin pie, kluski dyniowe gnocchi.
Fanom koktajli polecam również zielony koktajl z imbirem, koktajl z awokado i pomarańczą, malinowy koktajl komosa ryżową, koktajl z czarnej porzeczki .
Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) pieczonej dyni (ja używam hokkaido bez skórki)
- 300 g obranej ze skórki soczystej pomarańczy albo mandarynki/klementynki
- sok z połowy cytryny
- 4 daktyle (lub więcej według smaku)
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowe, owsiane lub ryżowe)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować aż daktyle się dokładnie rozdrobnią i uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy na śniadanie, jako przekąskę, idealne także na przyjęcie dla dzieci. Można przelać do butelki i zapakować do szkoły lub pracy.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3