Pasta buraczkowa

Tegoroczna zupa z botwinki już kilkakrotnie pojawiła się w moim domu, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo zniknęła w mgnieniu oka 🙂 Dzieciaki wprost nie mogły się najeść. Zatem zamiast przepisu na nią, będzie dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie” i robi furrorę 🙂

pasta z buraków

A pełno w tej paście zdrowych pyszności: buraki czerwone mające lecznicze właściwości w towarzystwie bogatych w białko i kwasy omega-3 orzechów włoskich z dodatkiem uodparniającego czosnku i soku z cytryny. A jak wiadomo, buraki czerwone wzmacniają układ krwionośny, mają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami. Jednym słowem, jedzmy buraki czerwone! 🙂

Składniki:

  • 2 średnie buraczki czerwone
  • 2 łyżki oliwy do pieczenia buraków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

 

  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki mniej więcej tej samej grubości. Przekładamy je do naczynia, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.

Następnie, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, posypujemy papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.

Pieczemy przez około 25-30 minut.

Następnie w blenderze mieszamy upieczone buraczki i pozostałe składniki i miksujemy stopniowo dodając wodę aż do uzyskania żądanej konsystencji. My najbardziej ją lubimy w formie gładkiej pasty.

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

Nam bardzo smakują kanapki z tą pastą i wegańskim bekonem, pychotka 🙂

Smacznego!

* Przepis pochodzi od Ela Gale.

Pasta buraczana

5 myśli na temat “Pasta buraczkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *