Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez cukru, bez glutenu)

Dyniowe gnocchi to obowiązkowe danie w moim domu w sezonie dyniowym 🙂 Wykonane z mąki ryżowej i dyni jest niezwykle mięciutkie i smaczne. A podane z  warzywami w pomidorowym sosie jest bardzo sycącym daniem. Polecam! 🙂 

Składniki:

Gnocchi:

  • zamiennik jajka:
    • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
    • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki mąki ryżowej

Sos:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką suszonych ziół np. prowansalskich)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka tapioki (lub innej mąki w wersji glutenowej)
Wykonanie:

Dyniowe puree robimy krojąc dynię w duże kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Następnie po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ i miksujemy na gładką masę.

Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut.  W międzyczasie kroimy cebulę, obrany czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Do zamiennika jajka dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy. następnie wsypujemy po trochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo klejące). Ciasto będzie miało śliczny kolor dyniowy i będzie mięciutkie 😉

Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy mąkę, wykładamy część ciasta i rękami “rozwałkowujemy” na długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża.

Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę i czosnek i gotuję przez około jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidory, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień  i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje.

W tym czasie do gotującej się wody wrzucamy gnocchi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minuty). Ja to robię w kilku partiach, żeby zapobieg sklejaniu sie ich w czasie gotowania.

Wyławiam ugotowane kluski i od razu wrzucam do gotujących się warzyw i mieszam delikatnie, żeby sos je dokładnie pokrył. I pyszne i sycące danie mamy gotowe 🙂

Podajemy z buraczkami lub ogórkiem konserwowym albo z ulubioną sałatką.

Praktyczna rada:

Ostre dodatki jak papryczka chilli nie dodaję do sosu w garnku, a do porcji na talerzu, żeby dzieci były w stanie zjeść to zdrowe dyniowe gnocchi.

Czasami mieloną papryczkę chilli zastępuję płatkami chilli.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od TastyK .

2 myśli na temat “Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez cukru, bez glutenu)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *