Dyniowe gnocchi to obowiązkowe danie w moim domu w sezonie dyniowym 🙂 Wykonane z mąki ryżowej i dyni jest niezwykle mięciutkie i smaczne. A podane z warzywami w pomidorowym sosie jest bardzo sycącym daniem. Polecam! 🙂
I dobra wiadomość: kluski świetnie się mrożą! Wystarczy po ich zrobieniu przełożyć je na talerz lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieścić w zamrażalniku aż troszkę „skostnieją”. Następnie, przełożyć je do pojemnika lub woreczka i zamrozić na dobre. A gdy w późniejszym czasie przyjdzie Wam na nie ochota wrzucić do wrzątku i ugotować. Proste, prawda! ?
Wielbicielom klusek polecam również koreańskie kluski ryżowe, które można jeść na ostro albo na słodko. Pyszne są również japońskie kopytka mochi z ziemniaków.
Fanom dyni na obiad polecam również zupę dyniową z soczewicą, kluski gnocchi z dynią, zupę curry z dynią.
Na deser polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl pomarańczowo-dyniowy, tartę dyniową pumpkim pie, owsiane ciastka z dynią, jabłkowo-dyniowe muffinki.
Do kanapek polecam humus z dynią.
Składniki:
Gnocchi:
- zamiennik jajka:
- 1 łyżka (15 ml) mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki (45 ml) wody
- 1 szklanka (240 ml) puree z dyni
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki ryżowej
Sos:
- 1/4 szklanki (60 ml) wody (lub więcej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 pieczarek
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki (30 ml) płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki chilli w proszku
- 2 łyżeczki (10 ml) papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka (5 ml) czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki (10 ml) ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką suszonych ziół np. prowansalskich)
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżka (15 ml) tapioki (lub innej mąki w wersji glutenowej)
Wykonanie:
Dyniowe puree robimy krojąc dynię w duże kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Następnie po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ i miksujemy na gładką masę.
Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kroimy cebulę, obrany czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Do zamiennika jajka dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy. następnie wsypujemy po trochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo klejące). Ciasto będzie miało śliczny kolor dyniowy i będzie mięciutkie 😉
Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy mąkę, wykładamy część ciasta i rękami “rozwałkowujemy” na długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża.
Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę i czosnek i gotuję przez około jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidora, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje.
W tym czasie do gotującej się wody wrzucamy gnocchi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minuty). Ja to robię w kilku partiach, żeby zapobiec sklejaniu sie ich w czasie gotowania.
Wyławiam ugotowane kluski i od razu wrzucam do gotujących się warzyw i mieszam delikatnie, żeby sos je dokładnie pokrył. I pyszne i sycące danie mamy gotowe 🙂
Podajemy z buraczkami, ogórkiem konserwowym albo z ulubioną surówką np. mizerią.
Praktyczna rada:
Ostre dodatki jak papryczka chilli nie dodaję do sosu w garnku, a do porcji na talerzu, żeby dzieci były w stanie zjeść to zdrowe dyniowe gnocchi.
Czasami mieloną papryczkę chilli zastępuję płatkami chilli.
Smacznego!
*Przepis pochodzi stąd .
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Ciekawy pomysł 😉
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com 🙂