Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez cukru, bez glutenu)

Dyniowe gnocchi to obowi─ůzkowe danie w moim domu w sezonie dyniowym ­čÖé Wykonane z m─ůki ry┼╝owej i dyni jest niezwykle mi─Öciutkie i smaczne. A podane z┬á warzywami w pomidorowym sosie jest bardzo syc─ůcym daniem. Polecam! ­čÖé┬á

I dobra wiadomo┼Ť─ç: kluski ┼Ťwietnie si─Ö mro┼╝─ů!┬áWystarczy po ich zrobieniu prze┼éo┼╝y─ç je na talerz lub blaszk─Ö wy┼éo┼╝on─ů papierem do pieczenia i umie┼Ťci─ç w zamra┼╝alniku a┼╝ troszk─Ö „skostniej─ů”. Nast─Öpnie, prze┼éo┼╝y─ç je do pojemnika lub woreczka i zamrozi─ç na dobre. A gdy w p├│┼║niejszym czasie przyjdzie Wam na nie ochota wrzuci─ç do wrz─ůtku i ugotowa─ç. Proste, prawda! ­čśŐ

Składniki:

Gnocchi:

  • zamiennik jajka:
    • 1 ┼éy┼╝ka mielonego siemienia lnianego
    • 3 ┼éy┼╝ki wody
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki m─ůki ry┼╝owej

Sos:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 z─ůbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • 1 du┼╝y pomidor
  • 2 ┼éy┼╝ki p┼éatk├│w dro┼╝d┼╝owych
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki papryki chilli w proszku
  • 2 ┼éy┼╝eczki papryki s┼éodkiej mielonej
  • 1 ┼éy┼╝eczka czosnku granulowanego
  • 2 ┼éy┼╝eczki zi├│┼é toska┼äskich (mo┼╝na zamieni─ç inn─ů mieszank─ů suszonych zi├│┼é np. prowansalskich)
  • 1/2 szklanki mleka ro┼Ťlinnego
  • 1 ┼éy┼╝ka tapioki (lub innej m─ůki w wersji glutenowej)
Wykonanie:

Dyniowe puree robimy kroj─ůc dyni─Ö w du┼╝e kawa┼éki, uk┼éadamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Nast─Öpnie po ostudzeniu ┼éy┼╝k─ů wybieramy mi─ů┼╝sz i miksujemy na g┼éadk─ů mas─Ö.

Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut.┬á W mi─Ödzyczasie kroimy cebul─Ö, obrany czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora parzymy wrz─ůtkiem i obieramy ze sk├│rki.

Do zamiennika jajka dodajemy puree z dyni i dok┼éadnie mieszamy. nast─Öpnie wsypujemy po troch─Ö m─ůki przesianej przez sito i mieszamy ciasto ┼éy┼╝k─ů (b─Ödzie bardzo klej─ůce). Ciasto b─Ödzie mia┼éo ┼Ťliczny kolor dyniowy i b─Ödzie mi─Öciutkie ­čśë

Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy m─ůk─Ö, wyk┼éadamy cz─Ö┼Ť─ç ciasta i r─Ökami ÔÇťrozwa┼ékowujemyÔÇŁ na d┼éugi cylinder. Kroimy go w wybranej wielko┼Ťci kluseczki. Ca┼éy czas pami─Ötamy o podsypaniu ciasta m─ůk─ů, ┼╝eby si─Ö nie klei┼éo do r─ůk i pod┼éo┼╝a.

Do garnka wlewam wod─Ö, wrzucam cebul─Ö i czosnek i gotuj─Ö przez oko┼éo jedn─ů minut─Ö mieszaj─ůc. Dorzucam pieczarki, pomidora, przyprawy i p┼éatki dro┼╝d┼╝owe i mieszam. Gotuj─Ö przez kilka minut, co jaki┼Ť czas mieszaj─ůc.

W szklance mieszam m─ůk─Ö z mlekiem i zalewam tym warzywa, skr─Öcam ogie┼ä┬á i pozwalam im si─Ö gotowa─ç a┼╝ sos zg─Ötnieje.

W tym czasie do gotuj─ůcej si─Ö wody wrzucamy gnocchi i gotujemy a┼╝ wyp┼éyn─ů na powierzchni─Ö (oko┼éo 2 minuty). Ja to robi─Ö w kilku partiach, ┼╝eby zapobiec sklejaniu sie ich w czasie gotowania.

Wy┼éawiam ugotowane kluski i od razu wrzucam do gotuj─ůcych si─Ö warzyw i mieszam delikatnie, ┼╝eby sos je dok┼éadnie pokry┼é. I pyszne i syc─ůce danie mamy gotowe ­čÖé

Podajemy z buraczkami,┬áog├│rkiem konserwowym albo z ulubion─ů sur├│wk─ů np. mizeri─ů.

Praktyczna rada:

Ostre dodatki jak papryczka chilli nie dodaj─Ö do sosu w garnku, a do porcji na talerzu, ┼╝eby dzieci by┼éy w stanie zje┼Ť─ç to zdrowe dyniowe gnocchi.

Czasami mielon─ů papryczk─Ö chilli zast─Öpuj─Ö p┼éatkami chilli.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od TastyK .

2 my┼Ťli na temat “Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez cukru, bez glutenu)”

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *